Testa sänkt rösträttsålder i 2019 års kommunalval, det skriver Mariehamns stad i sitt remissvar till landskapsregeringen. Stadsstyrelsen valde att lämna över ärendet till kommunfullmäktige som ska ta beslut i kväll.
En arbetsgrupp har jobbat med remissvaret som nu ligger för politiskt beslut.
– Det finns ingenting som visar att det inte skulle vara lämpligt med sänkt rösträttsålder i kommunvalet, så sist och slutligen är det ändå ett politiskt ställningstagande, säger biträdande kanslichef Henrik Häggblom som har arbetat med remissvaret och bland annat gått igenom färsk forskning på området.
Yngre politiker
Arbetsgruppen har bland annat tittat på hur försök med att sänka rösträttsålder i Norge har förlöpt. Även i Tyskland har vissa delstater infört rösträtt vid 16 års ålder vid val till kommunerna.
– Erfarenheter från Norge visar att andelen unga invalda i fullmäktige ökar med lägre rösträtt. Och generellt på Åland är antalet fullmäktigeledamöter i yngre ålder väldigt få, det står inte i proportion till befolkningen. Visad det sig bli som i Norge om vi inför lägre rösträtt så torde vi få in yngre grupper i fullmäktige.
Det har också visat sig att många röster i åldern 18 till 19 år, sedan sjunker det vid 30 års ålder. Med en lägre rösträttsålder skulle valdeltagandet kunna stiga.
Diskussion med elever
Arbetsgruppen har också hört högstadieungdomar om deras syn på en lägre rösträttsålder.
– Mycket gick diskussionerna bland de som snart fyllde 16 att de själva inte tyckte att de var mogna att vara röstberättigade. Men har man den insikten att man inte upplever sig som mogen så har man kunnat göra en lite vidare analys av frågan. Och det tyder på att man har en mognad, säger Henrik Häggblom.
”Om en 16-åring är tillräckligt mogen och så pass självständig vid fattande av beslut att denna kan ges rätt att rösta i kommunalval och vid rådgivande kommunala folkomröstningar är omöjligt att svara på, likaså är det omöjligt att svara på om samtliga från 18 år och uppåt har uppnått detsamma”, skriver arbetsgruppen i remissvaret.
Demokratifråga
De menar också att en säkning av rösträttsåldern skulle ställa högre krav på både grund- och gymnasieskolorna när det gäller att väcka engagemang i samhällsfrågor.
Trots svårigheter så väljer arbetsgruppen att föreslå att rösträtten sänks på försök.
– Det är också en demokratifråga. Jag kan tycka att till lagtings- och riksdagsval ser jag en skillnad, där tycker jag att rösträttsåldern bör vara kopplad till myndighetsåldern. Men när det gäller kommunval så är det annorlund. I kommunen behandlas servicefrågor, och som 16-åring är man en del av detta.
Remissvaret ska skickas till landskapsregeringen senast den 2 maj 2016.
Petra Dahlgren