Trots att Mariehamns Energi började planera för en ny biopanna för cirka tio år sedan har projektet inte kommit i mål. Det är frågan om placeringen som satt käppar i hjulet.
Först var tanken att anläggningen skulle ligga i Norrböle i Mariehamn. Men boende i området motsatte sig det. Sedan har en placering i Dalkarby i Jomala varit aktuell. Men det tycker inte Mariehamns Energi är någon bra idé längre.
Den enda lösningen som ses som ekonomiskt försvarbar, miljömässigt hållbar och praktiskt genomförbar är att placera den nya biopannan i anslutning till de två nuvarande biopannorna på Fabriksgatan och till infrastrukturen i området, som även inkluderar oljepannan och ackumulatortanken på Neptunigatan.
– Det här är det bästa stället, säger Robert Kjellberg om platsen.
Oljepannan flyttas
Marken som man vill bygga på ligger längst in på Fabriksgatan. En del av den äger Mariehamns Energi redan, och där står en gammal oljepanna. Det är en reservpanna som kan flyttas till området vid Neptunigatan, säger Robert Kjellberg.
Resten av området som man behöver ägs av Mariehamns stad. Det är klassat som parkområde i stadsplanen. Därför behövs en stadsplaneändring, vilket Mariehamns Energi arbetar med att få till.
Mariehamns Energis fjärrvärme produceras redan i dag till allra största delen av lokala biobränslen. Resten är olja. Man använder cirka 1.000 kubikmeter per år och oljetanken fylldes på i somras.
– Förhoppningsvis för sista gången, säger Robert Kjellberg.
En del olja, men mycket mindre än i dag, kommer att behövas även efter att Mariehamns Energi fått en ny biopanna. Då är tanken att det ska vara fossilfri olja.
– Staden vill bli av med fossilförbränningen och bli koldioxidneutralt till 2030.
Enligt Mariehamns Energi kan den omställningen för deras del gå snabbare än så, förutsatt att man får tillgång till tomten. Biopannan skulle kunna vara i drift cirka fyra år efter det.
Bild
Attraktiv mark frigörs
Den nya byggnaden beräknas bli åtta meter hög och skorstenen cirka 20 meter hög. Kostnaden uppskattas till cirka sju till åtta miljoner euro.
Varför behövs en till biopanna?
– För att vi ska bli koldioxidneutrala, säger Robert Kjellberg.
Man kan också ”räkna hem” satsningen ekonomiska sett, säger han.
– Och så blir vi mindre beroende av externa aktörer. Olja köper vi utifrån, men bioflisen är från Åland.
Enligt Robert Kjellberg släpper biopannorna inte ut några farliga utsläpp.
– En rökgasreningsanläggning filtrerar bort sådana partiklar. Det som kommer ut är varm vattenånga. Det låter inte heller, så det finns inte så många miljöfrågor med en sådan här anläggning, förutom att det blir fler lastbilar när lagren ska fyllas med flis.
När den nuvarande oljeuppvärmningen inte längre behövs kan den delen av Mariehamns Energis verksamhet avvecklas. Och det är de delarna som är vackert placerade mot Sjöpromenaden och Svibyviken.
– Då blir det attraktiv mark över som kan användas till annat, säger Robert Kjellberg.