Kocken Michael Björklund vill grunda ett Nordiskt matcentrum på Åland. Förhoppningsvis på Jan Karlsgården. Där vill han kombinera Kastelholms historia med Nordisk mat.
NÄRINGSLIV Michael Björklund fortsätter fram inom restaurangbranschen som om han hade grillkol under fötterna. Förutom ÅSS, Pub Niska-konceptet, mångfaldiga gästspel på olika evenemang och matlagningsprogram på teve vill han nu starta ett mer vittgående koncept på Åland. Ett Nordiskt matcentrum, gärna på Jan Karlsgården, där han kan ta in områdets historia i konceptet.
Inte till Strandbergs
Michael Björklund ska inte flytta in i Strandbergs gamla lokaler, som vi rapporterat tidigare. Han var bara där för att titta, som han alltid håller utkik efter intressanta lokaler, menar han.
-Visst har jag mycket på gång, men det är för att jag tycker att allting är så roligt. Att det går så bra beror på att jag har haft lyckan att hitta en så engagerad och stabil personal, säger mästerkocken.
Det kan låta som spridda satsningar, men i grunden finns en strategi, som även inkluderar ett arbete för att sätta Åland på kartan, säger han.
I det är det småskaliga ett centralt inslag, att satsa på mer exklusiva upplevelser med det bästa inom lokal mat och dryck.
Nordiskt hus
Jan Karlsgården har sett sina bättre dagar, menar Michael Björklund. Därför krävs en hel del förändringsarbete om det nu blir så att han tar över. I veckan sätter han sig vid landskapets förhandlingsbord.
Varför vill du satsa därute trots att det tidigare har varit svårt att få verksamheten att gå runt?
-Det är ett otroligt fint ställe på Norra Åland och det är synd om det bara blir stående. Men det är sant att det behövs mer än mat för att lyckas. Jag vill kombinera områdets historia med lokal och närproducerad mat.
-Samtidigt tror jag att det behövs mer än bara åländska produkter för att locka. Jag saknar ett riktigt nordiskt samställe. Ett nordiskt hus med mat från Nordens stora skafferi, säger han.
Har du fått idén efter programmet Nordens mat?
-I och med det har jag haft turen att resa runt och se otroligt mycket. Jag har träffat och lärt känna fina människor som har profilerat sina orter och skapat något stort. Jag är övertygad om att det går att göra det samma på Åland.
Släpper ÅSS
Var passar ÅSS in i det här?
-Jag har bara kontrakt där i två år till och under den tiden fortsätter jag. Men sedan slutar jag. Det är ett jättefint ställe, men för svårt att få det att gå runt. Vi kan bara ha öppet i fem månader.
-Mitt mål är att bygga upp något mer varaktigt där jag kan erbjuda fler heltidstjänster åt mina kompetenta medarbetare. Där skulle det också finnas ett större utrymme för dem att satsa på sina intressen och utvecklas, säger han.
Du är ett etablerat namn som många turister frågar efter. Samtidigt satsar du brett på både plåtbröd, evenemang och restauranger. Hur gör du för att se till att ditt varumärke inte lakas ur?
-När jag blev årets kock i Sverige för tio år sedan sa folk åt mig att passa på att satsa allt i ett år, sedan är det över. Men här står jag i dag och har mer på gång än någonsin. Jag vet att en kock är en förbrukningsvara , sen gäller det att inse i rätt tid när namnet är förbrukat. Då är det dags att dra sig tillbaka. Men inte än.
Blir Kastelholm ett nytt Grythyttan den dagen?
-Det kunde kanske vara kul. Men när den dagen kommer tror jag snarare att jag blir byggnadsarbetare. Det är kul att skapa något med händerna.
Tone Nordling