– Man kan inte anklaga den här regeringen för att vara dålig på att skapa överraskningar, säger Mats Löfström om beskedet att gränsövergången i norr öppnas upp.
Beslutet fattades av Finlands regering som kollektiv, men enligt Mats Löfström fanns ingen av Svenska folkpartiets två ministrar, Ålands- och justitieministern Anna-Maja Henriksson eller nordiska samarbetsministern Thomas Blomqvist på plats vid tillfället.
– Det är för att det sammankallades så i sista stund. Det är också därför man får den starka känslan att Social- och hälsovårdsministeriet har soloåkt ganska mycket igen. Man har inte haft någon bredare diskussion i regeringen enligt min information. Man har inte heller haft någon förankring i regeringens riksdagsgrupper, säger Mats Löfström.
Han betonar att beslutet är en förändring i en förordning, vilket innebär att regeringen kan fatta beslutet utan att involvera riksdagen.
– Men det är klart att jag gärna hade sett en politisk förankring hos regeringspartierna när det är en så pass viktig fråga där riksdagen tidigare har gett tydliga direktiv.
”Drar ner byxorna”
Det värsta med beslutet, menar Mats Löfström, är att Social- och hälsovårdsministeriet inte har hört landskapsregeringen (LR) eller Åland i frågan, trots att självstyrelselagen kräver det.
– Och tajmingen – nu var Thomas Blomqvist på Åland och betonade verkligen den saken, att kommunikationen mellan Helsingfors och LR behöver och ska förbättras framledes. Det var ett steg i att försöka återuppbygga förtroendet som har lidit skada under pandemin, och nu är man tillbaka på ruta ett. Man drar ju ner byxorna på honom. Han är säkert ännu mer upprörd än jag och lantrådet.
Han säger att han dock inte missunnar de som påverkas av den norra gränsövergången som nu öppnas.
– Det är rätt steg att ta. Det är en integrerad region och gränsen behöver öppnas för att underlätta vardagen för de som bor där. Men på samma sätt skulle vi behöva öppna. Man måste se på alla på samma sätt, för nu blir det en känsla av orättvisa. Jag tycker inte heller att man ska öppna bara för Norrtälje och Roslagen vid oss, utan hela Sverige.
JK bra idé
Lantrådet Veronica Thörnroos (C) sade till Ålandstidningen på tisdagen att hon överväger en anmälan till Justitiekanslern (JK).
Vad tror du om ett sådant tilltag?
– Det är såklart LR:s beslut, men jag tror att det aldrig är någon dålig idé att koppla in JK, utan tvärt om. Det är inte bara ett sätt att markera, utan också att betona saker för att hålla Justitiekanslerämbetet på tårna. JK är alltid med när regeringen sammanträder för beslut och ger juridisk vägledning. Jag ser inte att det skulle vara problematiskt, utan en logisk följd av det här beslutet.
– Det kan låta som en stor sak att JK-anmäla, men det är också en stor sak att gång på gång inte höra LR i saker där de uttryckligen ska höras. Då följer man inte systemen och lagen som finns.
Går till statsministern
Det är inte bara kommunikationen med LR som brustit, utan även internt har Finlands regering problem, säger Mats Löfström.
– Det har blivit Social- och hälsovårdsministeriets kännetecken att de kastar fram lagförslag i absolut sista minuten så att de inte hinner diskuteras eller förankras. Det är ingen förmildrande omständighet för att man struntar i Åland, men det ger lite perspektiv på att man har ganska stora interna kommunikationsproblem. Statsministern behöver ta tag i problemen som finns i processerna med Åland och internt i regeringen.
Vad behöver man göra för att reparera det här?
– Jag ska själv tala med Anna-Maja Henriksson och se till att hon tar upp det med statsministern, och jag tänker också själv göra det. Vid nästa läge att ordna aftonskola om Åland behöver man verkligen titta på hur kommunikationen har fungerat.
– Från Finlands regerings sida måste man säga att man respekterar självstyrelselagen och att Åland ska höras. Det betyder inte att man alltid måste ha samma åsikt, det är en annan sak, det är att Åland över huvud taget inte hörts som måste förbättras.