Idén med coronapasset är ska man kunna visa upp att man är vaccinerad, har haft covid-19 eller att man nyligen har fått ett negativt testsvar. Syftet är att det ska ge tillträde exempelvis till teatrar, konserter och andra evenemang, men exakt vad det skulle omfatta är fortfarande oklart.
Riksdagsledamot Mats Löfström tycker att det är viktigt att vara varsam i beredningen av en sådan lag.
– Det är en delikat balansgång mellan grundrättigheterna kombinerat med den målsättning som det ska innebära.
Mats Löfström säger att utformningen av lagen kommer att avgöra hur han personligen ställer sig i frågan.
– Det är av stor betydelse om det kommer gälla evenemang som har över ett visst antal deltagare, eller om det kommer att gälla även andra aktiviteter i samhället. Jag är skeptisk till ett väldigt brett coronapass som påverkar det vardagliga livet.
Han vill höra expertutlåtanden innan han kan uttala sig om var linjen ska dras och hur mycket passen bör användas.
– Under hela pandemin har de sakkunniga haft stor betydelse för vad jag tycker. Exakt var gränsen går är svårt för mig som politiker att säga. Däremot tycker han att coronapass inte ska kunna krävas till offentliga verksamheter.
– Jag har svårt att se coronapass till skattefinansierade ärenden.
Påverkningsmöjlighet
Mats Löfström sitter i riksdagens grundlagsutskott, som kommer att vara en del av lagstiftningsprocessen till ett coronapass. De är inte med och utformar lagen, men under riksdagsbehandlingen har de i uppgift att granska om lagen är förenlig med grundlagen eller inte.
– Om den är förenlig kommer vi inte att peta i den, men om det skulle vara så att den inte är förenlig med grundlagen kommer vi att ha betydelse. Då kan vi peka på vilka ändringar som behöver göras, eller så är det så pass mycket problem att ett helt nytt lagförslag krävs, eller att regeringen måste skrota lagen helt. Det ställningstagandet kommer vi att göra på basis av landets grundlagsexperter.
Det sista scenariot ser han i nuläget inte som särskilt troligt.
– Det finns en klar politisk majoritet som vill genomföra ett coronapass i någon form. Jag tror att sannolikheten är hög. Stor del av kulturbranschen stöder också förslaget, och många företagare.
Han säger att det är möjligt att förslaget påverkas av hur stor vaccinationstäckningen i Finland är i höst.
– Om nästan samtliga har tagit vaccin i oktober kan man ju ställa sig frågan vilken nytta det skulle ha.
Temporär lagstiftning
Regeringen prioriterar just nu frågan om coronapass och vill gå fram .
– Förutsatt att regeringen har lagt fram ett lagförslag kommer det att prioriteras under nästa plenum, den sjunde september.
Om lagen går igenom tror Mats Löfström att det skulle vara en tidsbegränsad lag.
– Detta är spekulation, men jag tänker mig att det skulle vara ett temporärt tillägg i smittskyddslagen, på samma sätt som de nuvarande lagarna gällande utlandsresor. Jag skulle bli mycket överraskad om man inte skulle använda samma typ av lagstiftning.
Hur ett coronapass i praktiken skulle se ut är inte heller bestämt.
– Det man nu har sagt är att det skulle vara kopplat till kantasystemet.