Det gäller att noga välja vilka EU-frågor Åland ska engagera sig i. Det tycker landskapsregeringen som nu rangordnat de olika frågorna.
Miljö, jordbruk och sjöfart är högprioriterat i EU-sammanhang. Kultur, sjukvård och socialvård lågprioriterat.
POLITIK Landskapsregeringen har antagit ett EU-program 2008-2011. Det ges i form av ett meddelande till lagtinget. Innehållet består av de övergripande målen med EU-politiken, 2008-års prioriterade områden och en redogörelse för de EU-ärenden som hanterades 2007.
Landskapsregeringen betonar på flera ställen vikten av att välja ut områden som är av väsentlig betydelse för Åland och att i ett tidigt skede formulera en position i dessa ärenden.
-Ska vi påverka i EU-frågor ska vi göra det från början. För varje steg i processen blir det svårare att komma med, säger lantrådet Viveka Eriksson (lib).
De områden där Åland har lagstiftningsbehörighet delas in i tre grupper: högprioriterade områden, mellanprioriterade områden och övriga ärenden.
Hög- och mellanprioriterat
Högprioriterat är:
?inflytandefrågor
?skatteundantaget och skattegränsen
?Lissabonstrategin för tillväxt och sysselsättning
?jordbruks-, landsbygds- och fiskerinäringen
?den maritima sektorn
?miljö- och energifrågor.
Högsta prioritet betyder att landskapsregeringen aktivt ska bevaka hela området och skriva promemorior om intressanta lagförslag. Dessutom ska landskapsregeringen försöka delta i Finlands EU-beredning på ett tidigt stadium och framföra åsikter direkt på EU-nivå.
För de mellanprioriterade områdena utbildning, jämställdhet, trafikfrågor och statsstödsärenden läggs tyngdpunkten i stället vid att implementera lagstiftningen. Men om det är av intresse för Åland ska man försöka påverka i enskilda frågor.
Grön offentlig upphandling
De övriga områdena är livsmedel- och produktsäkerhet, kemikalier, kulturfrågor, hälso- och sjukvård samt socialvård. Här har Åland generellt sett inte något självstyrelsepolitiskt intresse av att försöka påverka EU:s lagstiftning, skriver landskapsregeringen. Resurserna ska användas till att hålla landskapets lagstiftning à jour med EU:s.
-Att hälso och sjukvård samt socialvård hamnar i den här gruppen beror på att vi har så hög standard inom dessa områden, säger ansvariga ministern Katrin Sjögren (lib)
Inom det högprioriterade miljöområdet ser Katrin Sjögren däremot fram emot några av EU:s planerade åtgärder.
-Direktivet om grön offentlig upphandling ska det bli jättespännande att ta del av, säger hon.
Ålandstidningen