Tyskland gick till val i söndags och Kristdemokratiska CDU/CSU kommer ska samtala med socialdemokratiska SPD om regeringsbildningen. Samtidigt gick ytterhögerpartiet AfD kraftigt framåt. Anton Nilsson säger att Tysklands roll i Europa är enormt viktig.
– Man kan ibland få intrycket att det amerikanska valet spelar störst roll för Europa, men självklart är det tyska valet det viktigaste, då det är det största och mest inflytelserika landet i EU.
Anton Nilsson säger att många i Bryssel har varit nervösa över valet, då tysk instabilitet lätt smittar över på EU.
– Om man tittar på valresultatet så finns ändå goda förutsättningar att få en stabil regering med kristdemokraterna med Friedrich Merz och socialdemokraterna.
Att ytterhögerpartiet AfD gick framåt så mycket som de gjorde och landade på över 20 procent, hur ser man på det?
– Runt 20 procent tycks vara lite av en standard för partier längst ut på högerkanten i flera europeiska länder just nu. Det är inget unikt i sig, men visst skapar det en visst osäkerhet och det mest uppseendeväckande här är att de unga tyskarna mest har röstat på ytterkantspartier båda till höger och till vänster. Det borgar inte så mycket för stabilitet i Tyskland på sikt om trenden håller i sig.
Valdeltagandet var väldigt högt, det var 82,5 procent, vilket är det högsta valdeltagandet sedan 1987. Vad säger det om läget?
– Det visar att det är en allvarlig tid vi befinner oss i. Tyskland är ett land där man ser seriöst på de här frågorna.
Stor EU-vän
Anton Nilsson beskriver Merz som en stor EU-vän som vill se ett starkt Europa.
– Det är inte orimligt att gissa att han kommer att vilja anta en stor, betydelsefull roll inom den europeiska politiken. Det beror på hur stabil hans regering blir. Det finns ett maktvakuum i Europa där särskilt Frankrikes politik är minst sagt skakig. Ett stabilt Tyskland har alla möjligheter att anta en viktig roll under denna osäkra tid. De flesta i Europa och EU är överens om att EU måste ta större ansvar för den egna säkerhetspolitiken.
Ökad skuldsättning
Anton Nilsson säger att det inte är självklart att den nordiska och den åländska synen på EU ställer sig positivt till en större gemensam EU-budget eller en större skuldsättning.
– Det är enkelt att säga att man vill se ett starkare EU, men det kräver i så fall mer makt och mer pengar till EU. EU har inga egna medel och ingen egen beskattning så mer pengar till EU betyder automatiskt mindre pengar på nationell nivå. För många partier har det varit en röd linje och något man absolut inte vill se. Men jag skulle tro att det håller på att ske en skiftning på grund av kriget i Ukraina och det allmänna säkerhetsläget.
Viktigt vägval
Tyskland har traditionellt varit skeptiska till ökad skuldsättning inom EU.
– Det blir intressant att se hur Merz kommer att hantera det, om han öppnar dörren för ökad skuldsättning för ett utökat försvar. Det vägvalet kommer få jättestor påverkan.
Anton Nilsson betonar att det är viktigt för Europa att den tyska regeringsbildningen nu går relativt snabbt.
– Vi befinner oss i ett väldigt skakigt läge och situationen i Ukraina kräver stabilitet.