Ålands tingsrätt dömde strax före midsommar landskapsregeringen (LR) att betala 10,5 miljoner euro plus ränta i skadestånd till konsortiet, bestående av åländska Ansgar och finländska Finferries, för att LR felaktigt sagt upp avtalet om färjtrafik med en elhybridfärja mellan fasta Åland och Föglö.
På torsdagen beslöt LR att överklaga tingsrättens dom till Åbo hovrätt. I beslutet deltog inte Moderaternas båda ministrar då partiet redan i regeringsbildningen meddelat att man inte delar LR:s ståndpunkt i frågan. Inte heller finansminister Roger Höglund (C) deltog i beslutet då han är på tjänsteresa.
Vill bli skadeståndsfria
Framför allt hoppas LR att få ned skadeståndsbeloppet i hovrätten, men kommer också att driva yrkandet att man hade rätt att riva avtalet med konsortiet och inte alls borde vara skadeståndsskyldigt.
– Från min horisont är det här mer juridik än politik. Nu ger man inga löften, ingen kan ge det på förhand, men sammantagna bedömningar av Widmans och andra experter är att skadeståndet ska gå att få ned. Det är därför vi tar det vidare, säger Veronica Thörnroos.
– Alla frågor som är relevanta för skadeståndsskyldigheten som sådan och skadeståndets storlek kommer att vara föremål för hovrättens bedömning. Där finns också grunden kvar att det funnits en rätt att säga upp avtalet, säger landskapsregeringens juridiska ombud, Daniel Widman.
Men det finns alltså fortfarande en förhoppning om att helt slippa bli skadeståndsskyldigt?
– I de här ärendena kan man inte tala om förhoppningar. Vi har yrkanden inför hovrätten och de kan få konsekvens att LR inte är skadeståndsskyldig.
Mardrömsscenario
Veronica Thörnroos säger att situationen som LR befinner sig i är ett mardrömsscenario för en politiker.
– Det är det värsta du kan hamna inför som regeringsföreträdare. Då menar jag inte själva sakfrågan, utan att du sitter i en juridisk process med stora skadeståndskrav på dig. Och det är ju alltid svårt. Det är inget man önskar sig, men nu har vi den här situationen och får hantera den.
– Jag kan inte heller gå in och säga att vi gjort en sannolikhetskalkyl för hur det här ska sluta, för det är svårt att göra i ett demokratiskt samhälle eftersom frågan är så otroligt komplex. Men med det bakgrundmaterial som finns insamlat är vår bedömning att detta är det förmånligaste vi kan göra i dagsläget för landskapet Åland.
Under processen gav konsortiet LR ett förlikningsbud om åtta miljoner euro, men LR valde att inte anta det budet. Veronica Thörnroos tycker inte att det är relevant att i efterhand spekulera i om man borde ha antagit budet.
– Politiskt hade det varit en enkel exit. Det hade varit den enkla vägen politiskt att säga ”okej, vi gjorde fel. Vi betalar bort det. Åtta miljoner”. Men problemet var att vi inte ansåg att det hade varit korrekt. Vi har hela tiden från LR, bortsett från Moderat samling, varit tydliga att vi tycker inte att det här projektet är bra och vår bedömning är att det saknar lagstöd. Det var därför vi tog det till en juridisk process. Sedan kom ett förlikningsbud, men vi bedömde inte att det var aktuellt eftersom vi inte hade fått tingsrättens dom och visste hur den skulle utfalla.
Halvtannat år
Enligt Daniel Widman är det vanliga att ett avgörande i Åbo hovrätt dröjer till minst 18 månader efter att tingsrättens dom avkunnats. Det skulle innebära att målet med elhybridfärjan inte får sin upplösning förrän efter nästa lagtingsval. Men Veronica Thörnroos menar att det inte spelade in i LR:s beslut.
– Jag kan inte styra över domstolarnas tider, jag ser gärna ett klargörande så snabbt som möjligt. Sådana här saker är aldrig bra när de hänger med länge, säger lantrådet.