Måsar är en del av stadsmiljön, men under sommaren kan de bli störande och till och med fysiskt angripa människor och djur. En hundägare i Strandnäs upplever att måsarna är obehagliga och begränsar var hon kan röra sig.
– Det sitter jättemycket måsar på hustaken. I år tycker jag att de är många fler än tidigare. När jag går ut med hunden börjar de varna varandra, attackbajsar och flyger på oss, säger hon.
Måsar är ganska stora, med en vingbredd på cirka en meter och en vikt på cirka ett halvt kilo.
– Jag är livrädd att de ska hacka mig eller hunden i huvudet. Jag skriker, springer och svingar nyckelbandet ovanför huvudet. Det har hänt att jag har ringt min man och bett honom komma och möta oss, måsarna är verkligen läskiga.
Vaktar ungar
Måsarnas attacker beror på att de flyttat in till stan, och när de får ungar i början av sommaren blir de extra aggressiva för att försvara sina ungar.
– Jag har märkt att det är mycket måsar, men jag skulle inte säga att det är fler än vanligt. Många upplever det så nu eftersom måsarna har ungar, säger Ulf Simolin, miljösamordnare i Mariehamns stad.
– Måsar försvarar sina ungar väldigt kraftfullt och kan därför upplevas som aggressiva. De cirkulerar runt oss, och även om vi inte ser ungarna kan de vara i buskar och andra gömställen nära oss.
Varför finns det så många måsar i stan?
– Måsar och andra fåglar dras till den urbana miljön eftersom det är lättare att hitta mat. Till exempel finns det många fåglar på Lilla holmen, och de kan vara ganska påträngande. Vissa arter blir mer orädda och det kan upplevas som hotfullt, säger Ulf Simolin.
Han bedömer att måsarna kommer att lugna ner sig inom några veckor.
– Tiden då de har ungar är väldigt kort, så den aggressiva perioden är inte så lång. Det är mycket ovanligt att måsar fullföljer sina attacker, de vill mest varna. Det bästa är att flytta sig bort, de brukar inte förfölja en. Man behöver inte gå omkring och vara orolig.
Så skyddar du dig mot måsar
• Man kan skydda sig mot en attackerande mås genom att sträcka upp händerna rakt ovanför huvudet och vifta.
• Har man aggressiva måsar på gården kan man skydda sig genom att använda ett paraply eller byta rutt.
Källa: Helsingfors räddningsverk i Svenska Yle
Så minskar du problem med fåglar
• Håll hängrännor rena från spillning och bomaterial.
• Om huset har skrymslen där fåglar kan uppehålla sig, bygg igen dem eller installera exempelvis nät eller piggar som hindrar fåglarna från att slå sig ner.
• Säkerställ att sophantering och kompost inte drar till sig fåglarna.
• Om du matar fåglar, se till att maten inte blir tillgänglig för oönskade fåglar. Använd exempelvis foderautomater som gör att större fåglar inte kommer åt födan. Se till att det inte ramlar ner fågelmat på marken.
Källa: Anticimex