Nordiska näringsrekommendationerna 2023
Den 20 juni lanserade Nordiska ministerrådet de Nordiska näringsrekommendationerna 2023. Under fem års tid har cirka 400 forskare arbetat med rapporten och det är den mest aktuella och heltäckande sammanställningen av forskning om hur befolkningen bör äta för människans och klimatets skull.
Hälsoeffekterna av 36 näringsämnen och 15 livsmedelsgrupper har granskats.
De nya Nordiska näringsrekommendationerna rekommenderar att vi av hälsoskäl inte bör äta mer än 350 gram rött kött per vecka, och av miljöskäl ännu mindre. Till rött kött räknas bland annat nötkött, griskött, lamm och vilt. Även processat kött och charkprodukter så som pålägg, bacon och korv bör begränsas.
– Forskningen tyder på att hög konsumtion av rött kött ökar risken för cancer i tarmen och kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar samt typ 2-diabetes. Rött kött innehåller mättat fett som vi ofta får i oss för mycket av, säger Anna-Maria Feldhoffer.
De viktiga ämnena i rött kött, som järn och protein, får vi även i oss om vi äter en kost bestående av bland annat grönsaker, fisk och baljväxter.
Rapporten har debatterats flitigt främst på grund av rekommendationerna kring minskad köttkonsumtionen.
– Det råder debatt, till exempel mellan livsmedelsföretagen och livsmedelsverken på grund av att vår hälsa och klimatets utveckling är beroende av att vi gör förändringar i hur vi konsumerar och producerar mat. Bland annat behöver vi införa nya och mer hållbara livsmedelssystem och minska marknadsföring av ohälsosamma livsmedel. Matkonsumtion och produktion världen över står för ungefär en tredjedel av växthusutsläppen, därför behöver vi också ställa om våra kostvanor och hur vi framställer livsmedel, säger Anna-Maria Feldhoffer.
Fisk innehåller hälsosamma fetter
Intaget av fisk rekommenderas till 300-450 gram per vecka varav minst 200 gram bör vara fet fisk.
– Fisken är en viktig källa till hälsosamma fetter så som omega-3, högkvalitativt protein och andra mikronutrienter. Att äta fisk är enligt forskningen bra för hjärta och kärl samt vår hjärnas hälsa, säger Anna-Maria Feldhoffer.
Det är viktigt att fisken är hållbart producerad. Det finns specifika rekommendationer för barn, unga och kvinnor i fertil ålder då vissa sorters fisk innehåller mer miljögifter.
– Jämfört med kött belastar fisk klimatet betydligt mindre och är bättre för vår hälsa än att äta mycket kött. Därför rekommenderas ett stort intag av fisk, säger Anna-Maria Feldhoffer.
Växtbaserad kost rekommenderas
En växtbaserad kost med mycket grönsaker, frukt, bär, baljväxter, potatis och fullkorn rekommenderas också. Helst ska vi äta cirka 500-800 gram grönsaker, frukt och bär per dag. Även ett ökat intag av fullkorn är att rekommendera då det är bra för både hälsan och miljön. Minst 90 gram fullkorn rekommenderas per dag.
– Man rekommenderar ett stort intag av baljväxter främst med tanke på miljön men även för hälsans skull. Baljväxter är mycket fiberrika, säger Anna-Maria Feldhoffer.
De senaste finländska näringsrekommendationerna från 2014 skiljer sig från årets rekommendationer på flera plan. Rekommenderat intag eller referensvärden för vitamin E, vitamin B6, folat, vitamin B12, vitamin C, tiamin, calcium, zink och selen har ändrats väsentligt jämfört med tidigare rekommendationer.
När det gäller alkoholkonsumtionen ska den enligt rekommendationerna undvikas helt eftersom det inte finns någon säker gräns för vad som är lämpligt. Om alkohol konsumeras ska intaget vara lågt. Även rekommendationerna kring övriga livsmedel så som mejeriprodukter och ultraprocessade livsmedel har förändrats.
– Ultraprocessade livsmedel har en hög miljöpåverkan och innehåller ofta för mycket fett och salt. Konsumtionen av dessa livsmedel är starkt kopplade till viktökning och obesitas. Sockerrika livsmedel bör begränsas och för mjölkprodukter rekommenderas ett intag mellan 350-500 milliliter per dag av produkter med låg fetthalt, säger Anna-Maria Feldhoffer.