Ålandstidningen avslöjade i lördagens tidning att Ålands yrkesgymnasium, Oasen och landskapsregeringen utreder om en ny närvårdarutbildning i Oasens lokaler i Jomala.
Utbildningsminister Annika Hambrudd är positivt inställd till den nya utbildningen och berättar att arbetet med att se över vad utbildningen skulle innebära är i full gång.
– I tanken har det kommit en bit på vägen, även om närvårdarutbildningen än så länge är just en tanke. Ålands gymnasium håller på att jobba fram en bild om vad som behövs för att förverkliga utbildningen och vad eventuella kostnader skulle bli.
Att ha en utbildning på ett verksamhetsställe, i stället för egna skollokaler, är ett nytt grepp för Åland.
– Det är en lite annan form av utbildning som man har haft på prov i Finland. Det finns flera fördelar med den lösningen. Dels är man på en plats där det redan finns lokaler, och eleverna kan gå ut och hjälpa till i verksamheten, säger Annika Hambrudd.
Högre takt i utbildningen
I utredningen ser man också på möjligheten att utbildningen kan slutföras snabbare än normalt.
– Utbildningar i dag räknas inte i år utan i moment som ska uppfyllas. När man gjort ett moment kan läraren stämma av om man har tillräckliga kunskaper i ämnet eller inte. Vad jag har förstått kan det korta ned utbildningstiden, vilket också är kostnadsbesparande och en effektivisering, säger Annika Hambrudd.
Utbildningsministern säger att närvårdarutbildningen mycket väl skulle kunna bilda skola för andra utbildningar.
– Det är ett spännande första projekt, inte minst att se om flera utbildningar går att göra på egna sätt.
Möter behov
Inom den åländska utbildningen har de senaste åren mantrat varit att den ska gå hand i hand med behoven inom näringslivet. Annika Hambrudd ser att den tilltänkta närvårdarutbildningen på ett liknande sätt kan möta den offentliga sektorns behov.
– Jo, jag tycker det. Det är ett bra tänk att man inte behöver köpa in all utrustning själv utan att man kan samutnyttja den. Det är bättre när man vill effektivisera, att man inte gör allt i isolerade miljöer.
När kan utbildningen komma igång?
– Jag brukar alltid vara optimistisk och sedan visar det sig att det drar ut på tiden i alla fall. Jag hoppas få ett utkast, ett förslag, från gymnasiet inom en vecka som vi kan ta ställning till. Jag vet inte hur populärt det är att starta en utbildning mitt i terminen, men i bästa fall kan utbildningen starta i vår, annars i höst, säger Annika Hambrudd.
Den snabba hanteringen av frågan påskyndas, enligt utbildningsministern, av att alla parter tror på projektet.
– Det är roligt att alla är så positiva, både Oasen och Ålands gymnasium tror på idén och då går det alltid lite snabbare, säger Annika Hambrudd.