Som näringsminister handhar Camilla Gunell ärenden som rör såväl jordbruk och skog som energi och elnät. Det har med andra ord varit ett intensivt senaste halvår.
Hon berättar att landskapsregeringen (LR) inledde arbetet med skadorna efter stormen direkt på morgonen i onsdags.
– När man började förstå omfattningen var vi i kontakt med varande i LR, och jag var i kontakt med båda elbolagen för en rapport.
– Inom förvaltningen bildades en teamgrupp för att se hurman kan skydda och röja där olika kulturhistoriska naturvärden hotas.
Har grundberedskapen för stormen varit god?
– Jag tycker att man måste ta höjd, och vi har en beredskap för vissa typer av situationer. Men man kan aldrig vara beredd på intensiteten i stormen eller uthålligheten i torkan, säger Camilla Gunell.
– Vi kommer att få uppleva den ena stormen efter den andra och vi måste ta lärdom för att göra det bättre nästa gång.
Utredning
Hur landskapet, kommunerna, myndigheter och andelslag skött krishanteringen kommer utredas under de kommande månaderna.
– Jag tycker att när det akuta läget är över, och man börjar förstå omfattningen av det hela, måste man göra analyser och vad vi behöver förstärka och förbättra.
Det finns de som menar att man borde gräva ned elledningarna i stället för att ha dem i luften. Hur ser du på det?
– Att gräva ned är inte ny fråga, det diskuterades mycket i samband med den nya ellagen. Det är en kostnadsfråga, men handlar också om terrängen. Vissa luftledningar måste ändå finnas. Jag tycker inte att man brådstörtat ska fatta beslut, säger Camilla Gunell.
Redan till veckan ska LR göra en första analys av läget efter stormen och beredskapen inför den.
– Beredskap är ett väldigt delat ansvar. Kommuner, landskapet, myndigheter, staten, företag, andelslag, många människor ska kopplas in i analysen.
Positiv anda
Som ansvarig för skogsfrågor inom LR är hon nedstämd över rapporterna om all skog som fallit i stormen.
– När det gäller skogsindustrin tycker jag det är en katastrof. Vi hade en så positiv anda i arbetet med vårt skogsprogram.
Kan det bli tal om ett stödprogram till skogsägarna, likt det som klubbats för jordbruket?
– Det är klart att den frågan alltid kommer upp, men det finns människor som har sina skogar försäkrade. Precis som med jordbruket är min inställning att man inte ska ta något brådstörtat beslut, utan först få full förståelse, säger Camilla Gunell.
– Jag kan inte säga något om det i dag, det akuta är att rädda virkesvärdena som finns i skogen, och sedan fundera på återplantering. Och det är där vi kan komma in.
Vad händer den närmaste framtiden?
– Vi vill gärna ha möten med elbolagen så vi kan sätta oss ned och fundera över situationen och få rapporter om behoven. Men i det första skedet handlar det om att göra arbetet så bra som möjligt och se till att alla får tillbaka elen, säger Camilla Gunell.
Näringsministern tycker att Åland visat sig från sin bästa sida efter stormen.
– Med tanke på att vi dag för dag förstått vidden av katastrofen, med tanke på el och skog, hur mycket som är förstört och hur store skadorna är på elnätet, är jag väldigt imponerad över hur Åland har samlat sig. Hur människor erbjudit hjälp och öppnat sina hem. Hur elandelslaget legat i, alla människor i skogen, entreprenörer och privatpersoner som jobbat tillsammans.
Det hon tycker, hittills, stått ut som det mest alarmerande var att Ålands radio inte fungerade under onsdagsmorgonen.
– Där får man säga att så får det inte vara. Etermedia måste alltid fungera i en krissituation. Om el och data slås ut måste radio alltid fungera. Där får man nog fundera över vad man kan göra, även om jag inte tror att det händer igen.
Jonas Bladh