Sjöfarten ska föras in i EU: s direktiv för utsläppshandel. För Ålands del innebär det att från att ha fått in 100.000– 150.000 euro av EU:s utsläppshandel nu kan man få upp till 25 miljoner.
– Det är ett ganska enkelt lagförslag. Sedan 2005 har hela EU haft utsläppshandel, en prislapp för företagen som styrs av dem mängd växthusgaser de släpper ut, sade närings- och miljöminister Jesper Josefsson (C) i lagtinget i måndags när lagförslaget presenterades.
Pengarna går till medlemsländerna och är öronmärkta för energi- och klimatförbättrande åtgärder.
Men den viktiga frågan för Åland är att nå en överenskommelse med Finland om hur stor andel Åland ska få av pengarna, sade Jesper Josefsson. Landskapsregeringen (LR) vill att det de åländska rederierna betalar in ska ges till Åland. Arbets- och näringsministeriet är av åsikten att Åland ska få enligt avräkningssystemet och miljonerna ska tillfalla Finland.
– LR motsätter sig inte att sjöfarten inkluderas i utsläppshandeln, men vi behöver få de verktyg som behövs för att minska utsläppen. Vi kan inte anta en lag med så här stora konsekvenser, sade Jesper Josefsson och menade att lagtinget och LR behöver ta god tid på sig för att få fördelningen utredd.
”Optimistisk”
Om Finland behåller miljonerna får de åländska rederierna högre kostnader, som leder till mindre samfundsskatt och kapitalinkomster till Åland, troligen högre transportkostnader och andra negativa kringeffekter sade Jesper Josefsson.
– Och vi har ett stort investeringsbehov utan möjlighet att förverkliga det.
LR ser två alternativ. Ett är att Åland får en procentuell andel av intäkterna som motsvarar Ålands andel, fyra procent. Eller så kan man basera intäkterna på företagens bokslut.
– Förhandlingarna pågår och vi har inte stött på egentliga hinder. Jag är lite optimistisk.
Det åländska ö-undantaget innebär att Åland har en tidsfrist till 2030 att klara omställningen.
Alfons Röblom (HI) efterlyste förslag på åtgärder från LR hur man ska förbättra förutsättningarna för sjöfarten när undantaget är borta.
– Om man nu bara njuter frukterna av ett undantag är det strutspolitik.
– Fokus nu är att få fördelningen av medlen rätt, sedan ser vi hur och vad som ska göras, sade Jesper Josefsson.
Finns det andra möjligheter att klara omställningen frågade Nina Fellman (S).
– Utan finansiering blir det tufft. Då måste vi börja prioritera, alternativt stänga möjligheten att Åland är en destination för sjöfart, sade Jesper Josefsson.
Lagförslaget skickades till finans- och näringsutskottet för behandling.