Trots höga bensinpriser och en vilja att resa utomlands till varmare breddgrader snarare än inrikes vittnar de åländska gästhamnarna i skärgården om ett bra turistflöde under årets sommarsäsong. Natalie Björk på Brudhälls gästhamn på Kökar säger att man kan jämföra årets besökarantal med de siffror som var år 2019 före coronapandemin.
– Vi hade också ett högt antal under förra året då det var inne att ”hemestra”. Det känns som att hemesterkulturen har fortsatt också i år med tanke på att de flesta turister kommer från Finland, säger hon.
Hon menar att säsongen varit alldeles okej sett till antalet besökare och att man märkt att nya besökare hittar till gästhamnen, men också sådana som återkommer. Det har även skett en ökning av svenska och europeiska turister sedan föregående år.
Har de höga bensinpriserna som varit den senaste månaden påverkat antalet besökare tror du?
– Möjligtvis har vi haft mindre motorbåtar och sådana som kommer på dagsturer från exempelvis Mariehamn. Men vi har ändå haft en stor mängd segelbåtar som kommit hit, säger hon.
Hårda vindar ställer till det
Även Sottungas gästhamn säger att årets turistsäsong varit bra.
– Det har varit en liten minskning jämfört med förra året, men det var också ett väldigt bra år för oss, så rent generellt kan man säga att årets säsong också varit ett hyfsat bra år, säger Janne Alatalo vid Sottunga gästhamn.
Nu under augusti har antalet besökare minskat något, men det har flutit på bra under juli månad.
– Det är fortfarande flest finska turister, men vi har också märkt att svenskarna har hittat tillbaka och vi hade också ovanligt mycket tyska turister, säger han.
Förutom de höga bränslepriserna, som enligt honom är en bidragande orsak till färre motorbåtar i gästhamnen, har Sottunga också varit drabbat av besvärliga vindar.
– De hårda vindarna och det kalla vädret har gjort att vi haft färre som hittat till oss, säger han.
Markku Lahtinen, vd för Glada laxen på Bärö, Enklinge, är nöjd med årets turistsäsong men uppskattar att de haft något färre besökare än vanligt.
– Det är kanske lite mindre men det är väldigt väderberoende. Hamnen är utsatt för nordliga vindar och i juni hade vi en period som vi inte kunde ta in båtar på grund av det. Annars har vi nog haft ett toppenår, säger han.
Trots höga bränslepriser har det kört in en hel del motorbåtar i hamnen.
– Jag har hört på många håll att motorbåtarna minskat men konstigt nog är det inget jag märkt av.
Majoriteten av turisterna på Bärö är finska men svenskar har det också varit gott om efter två års pandemi.
– Svenskar, finnar och tyskar har vi mest av.
Återhämtning efter pandemin
Gästhamnarna placerade på fasta Åland har liknande upplevelser som de ute i skärgården. På Kastelholms gästhamn i Sund har det här året varit lite sämre än förra året. Samtidigt gjorde man ett rekordår förra året som kan vara svårt att toppa.
– På ett sätt är vi ganska nöjda med att det varit lite färre besökare i år eftersom anläggningen inte riktigt ville räcka till förra året. Nu kan vi satsa på bättre service åt de som kommer hit i år, säger Eva-Len Mattsson vid gästhamnen.
Hon säger dock att man saknade mycket motorbåtar i år, något som hon tror beror på bränslepriserna och att folk hellre väljer att resa utomlands i år.
– Men segelbåtar har vi haft en hel del av. Det är fortsatt flest besökare från finska sidan, men vi har också haft båtar från Sverige, Tyskland, Polen och England, så man märker att folk börjar hitta hit igen efter pandemin, säger hon.
Vid Käringsund Resort & Conference upplever man att näringen återhämtat sig efter pandemin.
– Efterfrågan är normaliserad, kanske till och med aningen starkare än före covid då många finländare är återkommande, säger vd Hubertus von Frenckell.
Däremot bedömer han att själva konsumtionen per besökare är något mindre än tidigare. Han tror det kan bero på att turisterna är allmänt försiktigare än innan pandemin.
Varifrån kommer turisterna?
– Vi har traditionellt haft avsevärt flest svenskar, men balansen har jämnat ut sig efter covid. Nu när vi har flera återkommande finländare är det närmare 50-50 nästan.