I december 2022 lämnade verksamhetsledaren Sofie Dahlsten Ålands Miljöservice (Mise) efter 15 år inom organisationen.
Ett arbete med rekrytering inleddes efter årsskiftet, och förra veckan löpte ansökningstiden ut.
Men nu förlänger Mise ansökningsdagen fram till den 9 juni. I den reviderade platsannonsen har man dessutom ändrat behörighetskraven.
Tidigare krävdes utbildning på högskolenivå inom naturvetenskapliga/tekniska/samhällsorienterade ämnen lämpade för Mises verksamhet, samt ledarskapsutbildning.
Enligt den nya formuleringen krävs utbildning på högskolenivå eller relevant erfarenhet, samt erfarenhet av personalansvar och arbetsledning.
Sänkt kraven
I styrelsens senaste föredragningslista uppges att det är flera sökande som är intressanta, men som ”inte uppfyller de i dagsläget uppställda formella kraven”.
”I och med att arbetsbeskrivningen ändras ökar vi bredden på urvalet av lämplig chef för Mise. I dagsläget är det endast två sökande som eventuellt uppfyller kompetenskraven”, står det.
När Ålandstidningen når styrelseordförande Anna Holmström (C) är hon på resande fot, och besvarar frågorna per mejl.
Varför utlyses tjänsten på nytt, och varför har behörighetskraven ändrats?
”Styrelsen har under våren funderat på arbetsbeskrivningen och valde tyvärr inte att ändra i den vid första annonsen. Där var kompetenskraven utformade enligt hur det stod i den tidigare verksamhetsledarens arbetsbeskrivning. Styrelsen valde att att omformulera kompetenskraven.
I den nya annonsen har vi sänkt behörighetskraven rent formellt, men önskar betona vikten av erfarenhet av personalansvar och arbetsledning. Detta i hopp om att få flera behöriga sökanden och en person som även uppfyller de sistnämnda kraven.
Vi har även uppmanat flera av de som först sökte att söka på nytt. Med högre behörighetskrav finns automatiskt en risk för högre lönekrav vilket vi vill undvika i en så liten organisation som Mises”.
Enligt uppgifter till Ålandstidningen ska Mises ledning ha en specifik person i åtanke till tjänsten som verksamhetsledare, som inte uppfyller de tidigare behörighetskraven, och det ska vara orsaken till att kraven har ändrats.
Anna Holmström kommenterar inte uppgiften direkt, men svarar så här:
”Det fanns i första omgången ett par intressanta sökanden men vi hoppas på ett bredare urval i den nya annonsen. Ingen av de tidigare sökanden har intervjuats. Intervjuer av intressanta sökanden i andra omgången kommer att inledas innan ansökningstiden går ut”.
Målet är att ta beslut om ny verksamhetsledare på stämmans möte i slutet av juni.
Till dess att Sofie Dahlsten är ersatt är Anna Holmström i högre grad med på bland annat personalmöten och planeringsmöten mot en timersättning. Det handlar dock inte om särskilt många timmar i månaden, skriver Holmström.
Orolig period
Personer som Ålandstidningen varit i kontakt med uppger att det har varit ”rörigt” på Mise det senaste halvåret, tre personer ska ha sagt upp sig till följd av det. Ligger det något i det? Vad är din bild?
”Det kan uppfattas som ’rörigt’ då man förtydligar regler och effektiviserar arbetsuppgifter på arbetsplatsen, och vill att alla ska följa dem. En del upplever förändringar positivt och andra kan uppleva dem som negativa. Vårt mål är att få en effektiv organisation som på sikt förhoppningsvis är ännu mera kostnadseffektiv. Styrelsen har tillsammans med organisationen långsiktigt jobbat med att få Mises ekonomi i balans och jobba bort det ackumulerade underskott som finns”, skriver Anna Holmström.
Hon förklarar vidare att Mise under flera år har varit i en förändringsprocess, främst med införandet av fyrfackssystemet.
”Detta har under flera år varit en hög belastning för organisationen. Systemet är nu på plats och organisationen kan fokusera mer på ’kärnverksamheten’ och inte omvälvande utveckling.”