Trots minskad omsättning och förlorade marknadsandelar kommer Mise att behålla Ålands problemavfall.
-Det viktigaste för konkurrensen är att det finns ett annat bolag att välja på, säger vd Fredrik Karlsson.
Men storägaren Mise gynnar inte sitt eget bolag.
AVFALL Ålands miljöservice (Mise) har beslutat att Ålands problemavfall (Åpab) ska behållas. Mise, som i dag äger 72 procent av bolaget, har tidigare diskuterat en eventuell försäljning för att minska på kostnaderna inom Mise.
Orsaken till att man vill ha kvar Åpab är att man vill bibehålla konkurrensen på marknaden.
-Existensen av ett annat företag påverkar marknaden, säger Fredrik Karlsson, verksamhetsledare för Mise och vd för Åpab.
Minskade intäkter
Men konkurrensen är ganska snedvriden. Den senaste tiden har Åpab förlorat stora marknadsandelar till förmån för det privata bolaget Ålands renhållning. Detta har lett till att omsättningen har minskat.
Försäljningsintäkterna år 2006 var 1,3 miljoner, medan de var 1,044 miljoner 2007 och 1,1 miljoner 2008. En sänkning på 200.000 euro på två år.
Som jämförelse hade Ålands renhållning en omsättning på 4,6 miljoner år 2006.
-Det är ingen ekonomisk kris. Åpab är ett aktiebolag och vi måste se till att det hålls på plus.
Förlorat elektronikskrot
Orsaken till minskningen är främst att Åpab förlorat stora delar av hanteringen av återvinningsmaterial, framförallt elektronikskrot som sköts genom producentansvar.
-Åpab har avtal med ett producentförbund och Ålands renhållning med ett annat, säger Karlsson.
Då beror Åpabs intäkter på vilket förbund företagen anlitar.
Till viss del beror det också på att Mise anlitar Ålands renhållning att ha hand om den stora återvinningscentralen för privatpersoner i Mariehamn. Och där slängs den största delen elektronikskrot från privata hushåll.
Varför anlitar man inte Åpab till det?
-Vi ska inte alltid gynna dem. Det är totalekonomiskt mer positivt att anlita Ålands renhållning. Det är orimligt och ineffektivt om Åpab skulle komma och hämta elektroniken från Norrböle, föra den till Jomala för ompackning och sedan skicka den till Finland, när renhållningen gör det på plats och dessutom har all annan återvinning där, säger Fredrik Karlsson.
Delar tjänsterna
Åpab skulle, precis som Ålands renhållning, kunna sköta hela återvinningscentralen i Norrböle och på så sätt kunna ta hand om elektronikskrotet. Orsaken till att det inte är så är att Mise anlitar olika entreprenörer för att sköta insamlingen av allt återvinningsmaterial, förklarar Karlsson.
Mises kostnader för köpta tjänster från Åpab har minskat med så mycket som 40 procent de senaste två åren, vilket visar att man anlitar andra bolag i stället.
Det handlar om rätt bolag på rätt plats, säger Karlsson.
-Det är inget direkt misslyckande att vi har minskat andelen elektronikskrot. Åpab är inte ute efter att konkurrera genom att ta marknadsandelar från privata aktörer.
Detta menar Fredrik Karlsson är en politisk vision - att så mycket som möjligt ska skötas av privata aktörer i landskapet.
-Åpab ska hantera så lite som möjligt.
Vad ska Åpab göra då? Vad är målet med bolaget?
-Det handlar om att rätt sak utförs av rätt part. Vissa uppgifter är fortfarande lämpade för Åpab att sköta.
Bland dem är hanteringen av farligt avfall och att bemanna återvinningscentraler, vilket har blivit en ny typ av uppgift för de anställda vid Åpab.
-Mises mål är att bli en renodlad myndighet och inte ha avfallsarbetare anställda. Det ska omstruktureras så att all den bemanningen sköts av Åpab.
Nya arbetsuppgifter
Vad de anställda anser om den omstruktureringen vet inte Fredrik Karlsson.
-Du måste fråga vad de tycker, säger han och tillägger att de kanske inte alltid har en "jättetrevlig arbetsuppgift".
-Missnöjda kunder och vissa gånger hotfulla situationer och arbetsmoment, säger han som exempel.
Antalet anställda har hittills inte påverkats av omstruktureringen och av att uppgifterna blivit färre.
-Det har löst sig med sjukskrivningar, vårdledighet och tjänstledighet.
2008 hade Åpab 0,8 administrativa tjänster och 7,5 operativ personal.
Matilda Andersson