Polisen har de senaste två månaderna sett en viss ökning av stölder. I ett pressmeddelande rapporteras att 22 cyklar och tre mopeler anmälts stulna under april och maj.
– Många cykelstölder förblir outredda. Vi misstänker att en del förs ut från Åland, säger kommissarie Christoffer Ahlfors.
Det är inte bara cyklar som försvinner, även andra egendomsbrott har inrapporterats.
– Allt som går att stjäla stjäls. Delvis är det stölder som riktar sig mot affärer, det kan röra sig om elektronik eller livsmedel. Vi har haft inbrott där det har stulits verktyg eller annan lös egendom. Sedan har vi haft vissa tillgrepp av motorfordon, nyligen stals en motorcykel och innan dess en fyrhjuling, säger Christoffer Ahlfors.
Det är också vanligt att det stjäls bensin från båtarnas tankar, vilket är lätta byten för tjuvar.
– Det förekommer varje år, men de höjda bränslepriserna kan påverka. Vi vet hur mycket det kostar att tanka och det kan vara ett motiv.
Har ni en uppfattning om vem/vilka som utför stölderna?
– Det är olika personer, och det finns många olika typer av tjuvar. Det kan vara helt huvudlösa brott som sker under påverkan av narkotika, medan andra försöker tjäna pengar på det. Elektronik och cyklar kan säljas vidare, men det säljs inte på Åland utan någon annanstans. Vi har gripit personer och delvis hittat stöldgods hos dem, generellt reds butiksstölder oftare upp. Men många ärenden är outredda, där det inte finns någon misstänkt.
Är det någon del av Åland som sticker ut?
– Det förekommer stölder på hela Åland, men när det gäller cykelstölderna sker de främst i Mariehamn. Det betyder dock inte att det inte händer på andra ställen.
Brukar egendomsbrott öka så här års, finns det ett mönster?
– Ja, traditionellt brukar det vara mer under våren och sommaren. Men under pandemitiden hade vi färre än normalt. Det är inte unikt att det är mer just så här års och stöld tillhör de vanligaste brotten. Men det har ändå rapporterats in mycket egendomsbrott på sista tiden, därför väljer vi att gå ut med det här, säger Ahlfors.
Vad man kan göra
Polisen tipsar om små åtgärder som göra det svårare för tjuven. För det första ska man låsa sina cyklar och fordon.
– Har man sina saker olåsta är tröskeln ännu lägre för klåfingriga. Det är bra om vi kan få folk att tänka till – lämna inte nycklarna i billåset eller låt cykeln stå olåst, säger han.
En annan sak man kan göra är att märka sin egendom synligt, till exempel med initialer. Det ökar möjligheten att få tillbaka anmäld stulen egendom markant.
– Det fungerar förebyggande också. Är något märkt blir det svårare att sälja, det begriper tjuven också, säger Christoffer Ahlfors.