Det var i juni 2016 som polisen fick in ett samtal om att en man hade försökt skada sig själv. Mannen påträffades på en parkering i centrala Mariehamn där han satt i en bil. Två poliser närmade sig från varsitt håll, den ena gjorde stopptecken men då backade mannen plötsligt ut varpå den andra polisen fick ta ett snabbt steg åt sidan för att undkomma bilen.
– Föraren försäkrar sig inte om huruvida någon fanns bakom, säger ledande landskapsåklagare Henrik Lindeman i sin sakframställan.
Polisen som gav stopptecken försökte krossa ena rutan på bilen för att komma åt att stanna den. Mannen stannar då bilen och polisen får upp dörren. Han lägger sig över mannen och får stopp på bilen och tar nyckeln. Sedan för han ut mannen ur bilen.
Flera poliser var på plats vid tillfället för att hjälpa till, och de lade handfängsel på mannen.
Enligt Henrik Lindeman och den polisman som är målsägande i ärendet hotades polisen sedan till livet.
Mannen misstänks nu för grovt äventyrande av trafiksäkerheten, våldsamt motstånd mot tjänsteman och olaga hot.
Blod överallt
Mannen som misstänks för brotten nekar, han säger att han vid tillfället mådde så dåligt och att det enda han ville var att komma iväg från polisen. Han hade innan polisen kom till platsen skadat sig själv.
– Det var blod överallt i bilen, jag kunde inte köra. Jag ville inte köra på någon oskyldig. Sedan ville jag bara dra därifrån.
Som bevistema visas bland annat två filmer, en som är tagen från en fast kamera i närheten av platsen och en film som är tagen inifrån den patrullbil som de två poliserna befinner sig i.
– Man kan se att bilen flyttar sig snabbt och kraftigt bakåt och att polismannen tvingas ta ett steg åt sidan, säger Henrik Lindeman.
– Det ser ut som att han redan har parerat och klivit åt sidan, säger den misstänktes ombud, vice häradshövdning Johanna Nyman.
I filmerna syns hur flera poliser griper in och hur den misstänkte läggs ner på marken och får handfängsel.
– Det våldsamma jag ser är polisens agerande. De hoppar in i bilen och sliter ut honom trots att han inte har gjort någonting, säger Johanna Nyman och ställer sedan frågan till polismannen:
Var han misstänkt för något brott?
– Vi skulle rädda hans liv. Han var inte misstänkt.
Varför valde ni då det här sättet att gripa honom? Det ser ut som att han är misstänkt för brott.
– Vi gick fram lugnt, jag pekade åt honom och gjorde tecken att stanna. Men då körde han iväg. Det kan se bryskt ut, men det är för att skydda allmänheten.
”Ber om ursäkt”
Polisen ska också ha fått upplysningar innan insatsen att mannen hade skadat sig själv med något vasst, därför fanns det en misstanke om att mannen hade en kniv eller liknande i bilen.
Mannen ska ha uttalat hot mot polisen och gjort motstånd.
– Man har en viss vana. Men det är hotfullt ändå. Och jag känner till honom och vet att han rör sig med sådana som har gjort grova våldsbrott, säger polismannen.
– Jag har jobbat som polis i 15 år. Det här är det som har berört mig mest.
Den misstänkte säger att han inte minns om han hotade polismannen, men att han inte tror att han har gjort det.
– Om jag har hotat dig så ber jag om ursäkt.
Den misstänkte mannen har sedan tidigare en villkorlig dom och Henrik Lindeman yrkar nu på ytterligare en villkorlig dom, men en strängare sådan. Polismannen yrkar på ersättning för lidande med 650 euro.
Ärendet kommer dock inte avgöras direkt då den misstänkte och ombudet Johanna Nyman ska lämna in ett intyg om den misstänktes sinnestillstånd.
Petra Dahlgren