Bildningsnämnden i Mariehamn följer med mobbningssituationen i stadens skolor genom regelbundna så kallade Kiva-rapporter med någon månads mellanrum. Kiva är ett antimobbningsprogram som Mariehamns skolor använder.
– Vi konstaterade att hösten började väldigt bra. Vi har haft avsevärt färre fall av mobbning än tidigare, säger Kjell Nilsson.
Totalt rapporterades fyra fall av upprepad mobbning under hela höstterminen. Under samma period förra året rörde det sig om sju fall.
– Det är jättebra att det är så få fall, och trenden går åt rätt håll. Sedan kan det komma hopp och skilja mycket från år till år, men det finns en svagt nedåtgående trend, säger Kjell Nilsson.
Finns ett mörkertal
Allt ser dock inte ljust ut. Kjell Nilsson vet att det finns ett mörkertal bland eleverna som utsätts för mobbning.
– Varje år när vi gör Kivaenkäterna i klasserna finns det alltid elever som skriver att de blivit utsatta, men inte berättat för någon. Det är bekymmersamt om ingen märker att mobbningen pågår, för då är det heller ingen som hjälper eleven. Det är viktigt att notera att varje fall av mobbning är ett fall för mycket. Det är något som varken barn eller vuxna ska behöva uppleva.
För att minska mörkertalet pratas det om mobbning på föräldramötena.
– Vi pratar om vikten av att berätta om det. Det kan finnas skäl till att eleverna väljer att inte berätta något – man kan vara rädd för att det ska bli värre, eller att man inte vet vad som ska hända eller hur det reds upp. Det viktiga är att barnen vågar berätta så att vi kan få bort det.
Det är inte heller ovanligt att mobbningen sker över nätet utanför skoltid, vilket kan leda till att situationer sedan urartar i skolan, säger han.
Jämför med Finland
Genom Kivaprogrammet får lärarna regelbundna fortbildningar i hur de ska bemöta mobbning. För varje misstänkt mobbningsfall fyller skolans Kivateam i en särskild blankett för att sålla ut den strukturella konstaterade mobbningen. Dessa fall hanteras enligt Kivaprogrammet och det är det här som rapporterna till bildningsnämnden bygger på.
I slutet av varje skolår görs också utvärderingar av läget som diskuteras med personalen genast när höstterminen börjar.
– Det är ett jättebra verktyg. Genom Kivasystemet får vi utvärderingsmöjligheter som vi annars inte hade haft och vi kan jämföra oss med skolor i hela Finland, säger Kjell Nilsson.
Hur ligger Mariehamns skolor till i jämförelse?
– De flesta åren ligger vi lite åt det bättre hållet till. Ett år kan det se väldigt bra ut, men sedan kan siffrorna poppa upp mitt i allt. Det kan bero på enskilda individer, till och med.