Ålandstidningen skrev i måndagens tidning om förslaget som bildningsnämnden nu har klubbat. Mobiltelefonförbudet som staden införde i skolorna 2018 ska upphävas. Det har visat sig vara svårt att övervaka och det har skapat konflikter mellan elever och personal. Dessutom har staden konsulterat jurister som bedömt att det inte finns stöd i lagstiftningen för ett tvingande totalförbud mot användning av mobiltelefoner i skolan.
I stället för förbudet ska rektorerna omarbeta respektive skolas ordningsregler inför höstterminen. De nya bestämmelserna ska gälla ”störande användning” av mobiltelefoner.
– Om den är störande kan läraren plocka bort telefonen och ge tillbaka den efter lektionens slut, säger Henrik Boström som ett exempel.
Som tidigare
Enligt beredningen i ärendet skulle det även gå att införa en regel om att en mobiltelefon alltid är störande under lektionstid och därmed förbjuden.
– Det kommer att bli i stort sett så som det var tidigare, men genom ordningsreglerna i stället, säger Henrik Boström.
Han säger att vissa vårdnadshavare tycker att förbudet är bra och andra att det är dåligt. Syftet med att införa det var bland annat att skydda eleverna.
– Härom dagen sades det på nytt på nyheterna att barn mår dåligt av sociala medier och att speciellt flickor gör det.
Även om man har telefonen på ljudlöst kan koncentrationen dessutom störas om man märker att man får ett meddelande, säger han.
– Om man är djupt koncentrerad på en svår matteuppgift och det börjar ”surra” i fickan kan det ta 20 minuter innan man har fått tillbaka samma koncentration igen.