Var fjärde dag råkar en mopedist så illa ut i trafiken att polis och försäkringsbolag måste kopplas in.
Helt onödigt, menar försäkringsbolagen.
"Inför riktigt körkort för mopeder", föreslår Stefan Karlsson, skadereglerare på Ömsen.
FOKUS År 2008, det senaste årtal det finns statistik från, skedde det 81 olyckor där en mopedförare i lagens mening var vållande till olyckan, och som var så allvarliga att polis och försäkringsbolag behövde kontaktas. Hur många allvarliga olyckor som sker utanför statistiken vet förstås ingen, inte heller hur många mindre allvarliga olyckor som skett.
År 2006 fanns det 1.411 mopeder registrerade på Åland. Förra året hade antalet stigit till 1.580. Det har med andra ord blivit 169 mopeder fler på tre år. Det kanske inte låter så mycket, men på lilla Åland innebär det en ökning med 10 procent under perioden.
Samtidigt har olyckorna faktiskt minskat. 92 allvarliga mopedolyckor rapporterades 2006. 2008 hade de minskat till 81. Men det innebär i sin tur att det inträffar en allvarlig mopedolycka var fjärde dag, året runt, på Åland.
Hög andel skador
- Det är en väldigt hög andel som registreras som personskador. Och det är ju för att de är så oskyddade. Det är väldigt höga siffror jämfört med totalt i trafiken, säger Stefan Karlsson, skadereglerare på Ömsen.
Och när olyckan väl är framme spelar det mindre roll vems fel det är, menar han.
- Det är mopedisten som får ont hur man än ser på saken. De kan skada sig fruktansvärt. På en bil blir det kanske bara en buckla.
Samma sak gäller alla mopedbilar som börjat dyka upp på de åländska vägarna. Ett praktiskt sätt att kunna köra bil lagligt utan att ha körkort tycker förespråkarna. En dödsfälla, tycker Stefan Karlsson.
- Problemet är de bristande körkunskaperna. Den här diskussionerna om ett riktigt körkort är helt på sin plats. Det är klart att det kostar pengar, men man skulle kunna ha det till godo om man tar motorcykelkörkort senare.
Det blir inte bättre av den dåliga kvaliteten på mopedbilarna.
Ödesdigert för mopedbilen
-En tysk motortidning iscensatte ett krocktest, där en mopedbil fick frontalkollidera med en vanlig bil. En VW Polo har jag för mig. Det var helt ödesdigert för mopedbilen. Till och med bensintanken sprack. De ser ut som riktiga bilar, men de består bara av plast och lite aluminium. Man håller sig torr om det regnar, men det är allt.
Poliskommissarie Nina Rasmus håller med om att bristen på utbildning bidrar till olycksstatistiken.
- De som framför mopederna borde få lite mer skolning. De borde gå någon kurs och lära sig trafikreglerna och lära sig hantera mopeden i trafiken. Nu är det ganska lite sådant. Men det gäller hela samhället förstås, att man borde satsa mer på trafiksäkerheten.
Mitt i trafiken
En mopedist ensam på en väg klarar sig kanske bra. Men så ser inte verkligheten ut.
- De framför ju sina mopeder bland bilar. När folk då inte känner till trafikreglerna så kan det gå illa.
Men, menar hon, statistiken förändras inte av fler poliskontroller och strängare straff - inte om det handlar om att mopedförarna helt enkelt inte känner till trafikreglerna.
Stefan Karlsson på Ömsen förordar att det krävs ett riktigt körkort för moped. Vad tror du om det?
- Det håller jag med om. Sedan får man diskutera vad det paketet ska innehålla, men får man fler kunskaper om trafik så kör man också bättre.
Samma sak gäller mopedbilarna.
- Där skulle det också behövas mer skolning. Bilister uppfattar inte alltid att fordonet framför är en mopedbil. I bilköer ser man inte alltid det. Man framför inte en mopedbil likadant som en moped. De är heller inte lika säkra som en vanlig bil. Mest plast. Och sedan kör man med den mitt i trafiken. Och den riktiga bilen vinner vid en kollision.
I Sverige finns A-traktorer, vanliga bilar ombyggda för att köra i max 30 km/h. Skulle det kunna vara ett alternativ här?
- Spontant är jag av den åsikten att de inte bör komma hit. Problemet är ju detsamma. Den som kör det fordonet har fortfarande inte mer utbildning än den som kör moped. Då vill jag hellre satsa på att ge de som kör moped tillräckliga kunskaper och färdigheter. Man måste ju också tänka på de andra trafikanterna. Det kan inte vara en lösning att man skaffar sig en starkare kaross.
Hälften går för fort
En annan vanlig olycksorsak sägs vara trimning. En färsk studie genomförd av Trafikskyddet i Finland visar att hälften av alla femtonåringars mopeder går fortare än 60 km/h. Tjugo procent av alla tillfrågade ungdomar uppgav att deras mopeder går fortare än 80 km/h. 80 procent av alla föräldrar är dessutom medvetna om att deras ungdomars mopeder är trimmade. Enligt undersökningen trimmar killarna sina moppar själva, medan det oftast är föräldrarna som trimmar sina döttrars mopeder.
- De vanliga mopederna har en strypning. Plockar man bort den blir mopeden ett helt annat fordon. Konstruktionen är avsedd för en viss hastighet. Dessutom blir det fråga om att köra motorcykel utan körkort, det riktiga körkortet flyttas ett år framåt och det blir försäkringshöjningar eftersom försäkringar för motorcyklar är dyrare. Dessutom tillkommer fordonsskatt som otrimmade mopeder är befriade från. Dessutom blir följderna av en olycka värre när man kör fortare - följder som inte alltid går att korrigera med pengar.
Petter Lobråten