Fiskekvoterna har, likt varje höst, varit på agendan under de senaste veckorna. EU:s ministerråd beslutade för tre veckor sedan att höja kvoterna som kommissionen föreslagit – ett beslut som kritiserats från bland annat forskare i Sverige som menar att det industriella trålfisket håller på att fiska sönder Östersjön.
Inför Nordiska rådets session i Helsingfors nyligen hade Anders Eriksson lagt fram ett förslag till motion i Mittengruppen. I motionen ville han att Mittengruppen skulle föreslå ”att Nordiska rådet rekommenderar Nordiska ministerrådet att förhandla om ett förbud mot trålfiske i Östersjön med alla Östersjöstater samt att Nordiska rådet beslutar att framföra ett initiativ till Baltic Sea Fisheries Forum om ett förbud mot trålfiske i Östersjön”.
– Tyvärr finns det för många som är beroende av stöd från fiskeindustrin. Så det blev stopp redan i Mittengruppen, säger Anders Eriksson.
Däremot bestämde man gemensamt att ta upp frågan för diskussion inför nästa session.
– Majoriteten kom med invändningen att de ville ha mera fakta att gå på. Så den är inte död. Jag kommer att hålla kontakt med generalsekreteraren i gruppen och hade jag suttit kvar i Nordiska rådet hade jag haft svar på alla frågor inför nästa session.
Vill se försiktighetsprincip
Anders Eriksson säger att den forskning som EU använder sig av när man fattar beslut, och teorin om maximalt hållbart uttag (MSY), är bra verktyg.
– Det är det mest tillförlitliga underlaget vi har. Men jag tycker att man för Östersjöns del borde hålla sig till försiktighetsprincipen. Nu valde man i stället att utöka kvoterna som fanns i förslaget från kommissionen.