Nu utreds möjligheten för storskalig musselodling i miljöns tjänst i åländska vatten. Den viktigaste frågan är hur musslorna kan användas.
MILJÖ Projektet med storskalig musselodling ska utreda om det kan vara ett sätt att ta upp näring ur vattnet och på så sätt minska övergödningen.
- Vi vet att det fungerar i mindre skala och att det är till rejäl nytta för vattenmiljön, säger Torbjörn Engman som utsetts till utredare.
Han har erfarenhet av odling i mindre skala utanför Snäckö, Kumlinge, där han inom ramen för ett pilotprojekt odlade och tog upp drygt tre ton musslor ur vattnet.
- Frågan var om det går att odla musslor i Östersjön.
Användning
Pilotprojektet var fokuserat på miljön och möjligheten att minska näringsbelastningen. Nu läggs fokus snarare på användningen av musslorna.
- Att de fungerar som jordförbättringsmedel vet vi, möjligen inte hur de går ihop med olika typer av växter, säger Engman.
Efter pilotprojektet har utvecklingen gått i rasande fart på området. I dag finns andra alternativ, exempelvis kan musselmjöl av köttet bli hönsfoder.
- Det är klassat som ekologiskt foder av EU, och ger hönsäggen hårdare skal och gulare gulor.
Musselpasta
Ett annat alternativ är att använda musselmjölet som fiskfoder, som vid försök gett goda resultat.
- Det öppnar enorma möjligheter. Fisken i världshaven minskar och efterfrågan på odlad fisk ökar.
Han tillägger att ett fiskförädlingsfabrik rentav visat intresse för att tillverka musselpasta.
Man kan också krossa musselskalen för att använda i halkbekämpningen på trottoarer och gator.
- Bättre än regelrätt sand eller salt. Marken vid vägen får ett tillskott av kalk.
Naturresurs
Torbjörn Engman betecknar projektet som spännande, inte minst kombinationen mellan kommersiell användning och de miljömässiga aspekterna.
- Blåmusslan är en otrolig naturresurs som bara väntar på att bli utnyttjad. I de åländska vattnen finns naturliga förutsättningar.
Det enda negativa är att det blir en del punktbelastning strax under odlingen, men han säger att det inte handlar om att tillföra miljön nya näringsämnen.
Lagstiftningen
Projektet med en storskalig försöksodling bygger på 100 tons produktion. I första steget ska Engman projektera och budgetera odlingen, samtidigt som det klarläggs hur musselodling går ihop med miljölagstiftningen.
Landskapsregeringen, Ålands fiskodlarförening och Pro Agria/Hushållningssällskapet står bakom projektet, som finansieras av LR och Europeiska fiskerifonden.
Ålandstidningen