Cancerföreningens välgörenhetsgala i Hotell Arkipelag är ett säkert hösttecken på Åland. Nu i helgen är det dags för den 15:e galan, och programmet bjuder som sig bör på mycket dans.
Kvällen inleds klockan 18 med mingel och musik. ”Guy-Anderz”, det vill säga Guy Dannström på gitarr och Anders Söderlund på dragspel, underhåller i lobbybaren.
Sedan följer ett fullspäckat program. Förra årets Deluxevinnare Sofia Eriksson uppträder med två låtar tillsammans med gitarristen Patrik Eriksson.
– En av dem är min egen, säger hon.
Det blir dessutom den första gången som hon framför den egna låten.
Lennart ”Lelle” Eriksson uppträder i ett fartfyllt nummer tillsammans med Dunderdansarna.
– Det blir det svåraste Elvismedleyt jag någonsin gjort. Jag har kanske tagit mig vatten över huvudet, men blir det bra så blir det bra, säger han.
Tre band spelar dansmusik
Klockan 22 börjar dansen. Då öppnar Arken även för dem som inte deltagit i supén.
– Inträdet går till Cancerföreningen. Vi hälsar verkligen alla välkomna, säger föreningens ordförande Gun-Mari Lindholm.
Tre olika band står för dansmusiken. Först uppträder ”Stockdoves 2023” med sin tribut till Tage Styrström. Han var verksam från 1965 till mitten av 1980-talet.
Det blir dansbandsmusik, säger Richard Lundberg från bandet.
– Vi har tagit Tage Styrströms låtar och låtar han skrev när han var till sjöss och gjort arrangemang på dem.
Tre av medlemmarna i bandet var även med i originalbandet Stockdoves: Manfred Häggblom, Åke Henriksson och Kurt Lindblom. De övriga medlemmarna är samt Lasse Sundblom och Richard Lundberg.
– Det blir fjärde gången vi spelar de här låtarna, säger Richard Lundberg.
Följande band att spela dansmusik blir ”Lelle och grabbarna”, det vill säga Lelle Eriksson och hans söner Patrik Eriksson och Kjell Eriksson.
Vid 01-tiden tar det tredje bandet, ”Don’t Touch”, över. I det bandet spelar Guy Dannström, Steve Elimä, Mikael Björkvall, Peter Williams, Tomas Tornefjell och Johan Eriksson.
I nattklubben spelar DJ PreGame.
Fyra par riddare
Övriga programpunkter är bland annat ett lotteri och en auktion, som redan har inletts på Cancerföreningens Facebooksida. Ett slagbord och en bänk av Lennart Blomqvist samt en pläd av Susie Johansson auktioneras ut.
”Riddarna” finns också med under kvällen.
– Det är fyra par som mellan klockan 20 och 21 ringer sina vänner och bekanta och frågar om de vill vara med i insamlingen. Resultatet presenteras klockan 21, säger Gun-Mari Lindholm.
Tillsammans med psykologen Marina Mattsson ska hon även informera om de stödsamtal som Cancerföreningen startat tillsammans med Ålands cancerfond.
– Cancergalan är ett led i att få in pengar till föreningen som sedan kan bidra till olika aktiviteter för dem som fått cancer. Något som har tagit mycket medel är de förbyggande insatserna, säger Gun-Mari Lindholm och nämner prickdagarna, de frivilliga prostataundersökningarna för män i åldern 50–75 år samt screeningen för mag- och tarmcancer.
Den senare är numera, liksom screeningen för bröstcancer, nationell. Men cancerföreningen inledde den i ett tidigare skede.
– Vi hade ett bredare åldersspann och har valt att behålla det, säger Gun-Mari Lindholm.
”Är väldigt generösa”
Många ålänningar deltar i de förebyggande insatserna, enligt Gun-Mari Lindholm.
– Det betyder att det kostar en hel del för oss. Med hjälp av många, många ålänningar kan vi erbjuda det.
846.000 euro har man lyckats samla in på galorna genom åren.
– Utan de insamlade medlen kunde vi inte göra så mycket.
Ålands cancerfond och Ålands cancerförening har två lägenheter i Åbo, där åländska cancerpatienter som får behandling i Åbo och deras anhöriga kan övernatta.
Föreningen erbjuder också aktiviteter som cirkelträning, yoga, vattengympa, målargrupper och bokcirklar.
– Pafmedlen räcker till att sköta kansliet. Det vi har utöver det sker med hjälp av insamlade medel, säger Gun-Mari Lindholm.
Ålänningar är väldigt generösa, säger hon.
– Man har en stark känsla för att man vill bidra till en bättre vardag för någon som har blivit sjuk.