Tillsynsärendet är till stora delar sekretessbelagt. Det handlar om att Eckerö skola inte erbjudit en elev tillräckligt med stödåtgärder. Vårdnadshavarna menar att de förts bakom ljuset av skolan som ska ha hävdat att stödåtgärder de facto vidtagits.
Landskapsregeringen uppmärksammar också Södra Ålands utbildningsdistrikts (SÅUD) chef Mathias Eriksson om att åtgärder måste vidtas för skolans sätt att arbeta med lärandestöd och stöd för skolgång.
Man uppmärksammar också nämnden på att skolans undervisning och fostran ska vara inkluderande och ordnas tillsammans med vårdnadshavarna.
En anmärkning kan bara ges till en tjänsteman som vid tidpunkten för beslut ansvarar för den felaktiga verksamheten och den person som var rektor vid den här tidpunkten är det inte längre. Därför får nämnden och inte skolans föreståndare en anmärkning.
”Jättetråkigt”
Eckerö skolas föreståndare Jean Karlsson säger att hon inte kan kommentera ärendet då det är sekretessbelagt.
– Men det är förstås jättetråkigt. Jag vill också säga att personalen inte brister i kunskap.
Mikael Selander är ordförande för Eckerös utbildnings- och fritidsnämnd men han har inte hört talas om det här ärendet eller om anmärkningen.
– Det är SÅUD:s utbildningschef som ska föra fram sådana här ärenden på nämndens möten och det har han inte gjort, åtminstone inte ännu. Så jag vet inte vad anmärkningen handlar om. Vi handhar egentligen bara det ekonomiska inom kommunens utbildning, säger han.
Vidtar åtgärder
SÅUD:s chef Mathias Eriksson säger att han i tisdags fick kännedom om landskapsregeringens beslut i tillsynsärendet.
– Jag har redan bokat in ett första möte med skolans personal. Vi ska tillsammans titta på och slipa på anvisningar för stöd och lärande. När vi har gjort det ger vi ett utlåtande om vilka åtgärder vi vidtagit och skickar det till landskapsregeringen.
Men Eckerös utbildnings- och fritidsnämnd känner ännu inte till den här anmärkningen?
– Nej, jag har inte gått ut med det till nämnden ännu, det kom så nyligen. Men jag ska lyfta det och även där blir det sekretessbelagt. De ska också få vårt utlåtande som vi skickar till landskapet.
Hur vanligt är det med liknande anmärkningar?
– Det verkar bli allt vanligare. Det här är andra gången på ett år som ett tillsynsärende är aktuellt i Eckerö skola.
Är det allvarligt med en sådan här anmärkning?
– En anmärkning i sig har ingen juridisk betydelse för den enskilda tjänstemannen eller huvudmannen, men kommunen behöver visa på att man är beredd att åtgärda bristerna som har framkommit och presentera en plan för hur det ska göras. I annat fall kan ett vite utdömas.