Andelsbanken för Åland redovisade i fjol sitt bästa halvår någonsin och i år följer man upp med det näst bästa historiskt sett. En post som minskat är provisionsnettot, alltså bankens avgifter för olika produkter och tjänster, men det har sin förklaring enligt Johnny Nordqvist.
– Det här halvåret har vi delat ut mera förmåner till våra kunder. Vi har till exempel haft våra dagliga tjänster avgiftsfria och höjt nivån för OP-bonusen man samlar. När det går bra för oss vill vi ge tillbaka till våra kunder.
Han beskriver annars halvåret som stabilt med ett förbättrat räntenetto.
– Räntorna kommer ner och kanske blir det tuffare framöver och svårare att få jämförelsesiffror där.
I oktober förra året låg den vanligaste referensräntan bland Andelsbankens kunder, 12 månader Euribor, på 4,2 procent. Nu är den nere i 3,12.
– Framför allt nu i sommar har räntorna börjat falla tillbaka och centralbankerna väntas fortsätta sänka, säger Johnny Nordqvist.
Andelsbanken för Åland
(miljoner euro)
1.1-30.6 2024 (1.1-30.6 2023)
• Räntenetto 6,0 (5,2)
• Nettoprovisionsintäkter 0,9 (1,1)
• Övriga intäkter 1,5 (1,5)
• Kostnader -3,2 (-3,2)
• Rörelsevinst 4,2 (4,8)
• Vinst 3,7 (4,1)
”Konstig period”
Lägre räntor ger i allmänhet större kundaktivitet.
– Vi skulle önska mer fart. Vi har upplevt att kunderna sedan hösten 2022 varit försiktiga med att göra saker både på privatsidan kring bostadsmarknaden och företagsinvesteringar. Ännu händer nog inte så mycket, men i slutet på året kanske det blir bättre aktivitet.
För låga räntor gynnar inte bankernas räntenetto och för höga räntor leder i sin tur till inaktivitet hos kunderna.
Finns en optimal nivå?
– Det har varit en konstig period med de negativa räntorna, det var något unikt och osunt att Euribor låg så lågt under så lång period, sex år. Det var ju inte bra. Det är rimligt att det finns lite räntor, lagom är väl bäst även om det kanske påverkar oss med ett sämre räntenetto.
Hur har kunderna hanterat lågkonjunkturen?
– Vi trodde, när det var så snabb uppgång på räntorna, att det skulle komma fler förfrågningar om uppskov och att göra om lån, men det har ändå varit ganska normalt på den sidan och vi har inte sett några ökade problem. Vi ser också att sparandet ökat hos dem som har möjlighet till det, inte bara långsiktigt utan också buffertsparande. Kanske finns en ökad medvetenhet efter den turbulenta tiden med pandemin och inflation, säger Johnny Nordqvist.
Ni förlängde den avgiftsfria perioden för dagliga tjänster från mars till hela 2024. Hur ser det ut nästa år?
– Vi har inte tagit något beslut om hur vi gör med förmåner för 2025, det får vi återkomma till.