Bakom kaffebordet i en lokal i Telegrafen står Pia Karlsson, kundexpert i privatkundsektorn och företagsrådgivaren Victor Winberg.
– Det var lite glest i början, men nu har vi fått en fin start på dagen. Folk kommer in efter lunch eller efter sin promenad och några får svar på sina frågor, säger Pia Karlsson.
Victor Winberg uppger att han inte jobbat så länge i banken, men tycker att det blivit mera rörelse på kunderna nu.
– Det finns nog arbete hela tiden.
Smidigt på svenska
Leif och Eivor Wikman i Mariehamn flyttade till Åland 2021 från Helsingfors. De är kunder i banken och säger att de fått perfekt service.
– Vi är österbottningar från början och trivs otroligt bra här. När vi skulle köpa hus frågade jag andelsbankkontoret där, men de undrade om det är samma lagar på Åland. Då sa jag att jag tar kontakt själv. Det var coronatider så vi träffades aldrig, alla kontakter gick via telefon eller nätet, men de fixade allt väldigt smidigt. Dessutom är det första gången som vi kan sköta alla ärenden på svenska, säger Leif Wikman.
Även Johnny Paulsson är nöjd med servicen.
– De sköter alla mina räkningar.
Strukturförändring
Bland kaffegästerna hittar vi också Håkan Clemes, som var Andelsbankens vd från 1984 till 2014.
Han tycker det är läge att fira bankens hundra år.
– Bankvärlden har förändrats otroligt sedan jag började, då fanns det 350 andelsbanker i Finland, nu är det kanske 100 och fler fusioner har aviserats nyligen. Det är inte längre möjligt att driva små banker med en handfull anställda, på grund av alla stigande krav och regleringar som kräver omfattande it-system och kapital.
Utvecklingen varit likartad när det gäller bankernas filialer.
– Vi hade 13 filialer och Ålandsbanken ett 20-tal. Nu sköter kunderna det mesta hemifrån.
Han konstaterar att Andelsbanken för Åland i dag är väl kapitaliserad och har god lönsamhet.
– Visst var det några tuffa år efter bankkrisen med stora garantifondsbetalningar, men sedan har det gått bra. Den nuvarande ledningen är jätteduktig, säger Håkan Clemes.