EU:s beslut om att införa könskvotering till börsbolagens styrelser har väckt debatt i näringslivet. Kritikerna anser att direktivet är onödigt, eftersom bolagens ägare ska bestämma vem som sitter i ledningen.
Det framförs också att utvecklingen har främjats av förvaltningskoden, som funnits sedan 2003 och som sedan 2009 har en rekommendation om att båda kön bör vara företrädda i styrelsen. Under den tiden har andelen kvinnor ökat från 13 till omkring 30 procent.
Fortfarande hävdas också att det ännu inte finns tillräckligt med kvinnor som har den kompetens och erfarenhet som behövs för styrelseuppdrag. Däremot är många kvinnor på väg upp i bolagshierarkin och det leder automatiskt till att könsfördelningen jämnas ut på sikt.
Ett av EU:s argument för en kvotering är att 60 procent av de som tar högskoleexamen är kvinnor. En jämnare fördelning är därför nödvändig för att möta de ekonomiska utmaningarna och öka effektiviteten.
Rederierna i botten
Affärstidningen Kauppalehti har granskat andelen kvinnor i börsbolagens styrelser. Av de 188 börsbolagen fyller i dagsläget 41 stycken kravet på minst 40 procent av det underrepresenterade könet. Tre bolag har styrelser med kvinnlig majoritet: byggbolaget Solwers (60 procent), fastighetskoncernen Pihlajalinna (57) samt handelshuset Stockmann (57) och elva är helt jämställda. I de övriga 27 ligger kvinnornas andel mellan 40 och 50 procent.
I Ålandsbankens styrelse är 43 procent kvinnor, medan de andra båda åländska börsbolagen ligger långt ned. Viking Line med 14 procent placerar sig på delad 165:e plats tillsammans med Tallink, medan Fifax är ett av 13 bolag helt utan kvinnlig representation.
Måste uppfyllas 2026
Bland de tio största börsbolagen är Nordea mest jämställt med 50-50 fördelning. Fortum och Telia klarar det nya kravet med 44 procent, liksom Nokia med 40. Kone ligger strax under gränsvärdet på 37,5 procent. I Neste, Sampo, Stora Enso och UPM-Kymmenes styrelser är en tredjedel av ledamöterna kvinnor, medan Kesko placerar sig mitt i fältet med 29 procent. Generellt är andelen kvinnor lägst i små teknikorienterade företag, särskilt bland bolagen på First North-listan.
EU-direktivet träder i kraft den 28 december 2024 och under en övergångstid fram till 30 juni 2026 ska alla börsbolag med mer än 250 anställda uppfylla kravet på minst 40 procent av det ena könet i styrelsen och förvaltningsrådet. Om nationell lagstiftning även reglerar bolagens ledningsgrupp är kravet minst en tredjedel av alla platser i förvaltningsorganen.