Oskar Bergroth, senior private banker på Ålandsbanken, nämner en svagare konjunkturstatistik än väntat, att räntesänkningar låtit vänta på sig, och att vissa AI-relaterade branscher i USA har varit högt värderade som bakgrund till turbulensen.
Hannes Byskata, placeringschef på Andelsbanken, säger att det som utlöste oron är högre arbetslöshetssiffror än väntat i USA, och att centralbanken där inte har reagerat genom att ändra styrräntan. Det har skapat oro för recession i landet.
Båda menar att konflikten mellan Israel och Iran späder på oron.
– Det brukar inte ha så långa konsekvenser för börsen, men i det korta perspektivet spelar det förstås in, säger Oskar Bergroth.
Svårförutsägbart
Oskar Bergroth tror fortfarande på en gradvis förbättrad ekonomi, som följd av att konsumenten får det lite lättare med lägre inflation och bit för bit sänkta räntor.
– Men det är en utveckling som tar tid, säger han.
Trots att de stora börsfallen har skett i Japan och USA påverkas även Europa och Norden, då det blir stora rörelser och lite av ett flockbeteende, förklarar han.
Hannes Byskata säger att värderingarna på börsen blivit mer måttliga, vilket kan göra aktierna mer intressanta igen.
– Sedan är det många aspekter som är svårförutsägbara, som krisen i Mellanöstern och så vidare. Men eftersom det tidigare har gått bra på de globala börserna i alla fall, förklarar det en del vinsthemtagningar, att man vill minska på riskerna.
Hur tror du att utvecklingen kommer se ut framöver?
– Det här är ju bara en enskild datasiffra, man ska inte dra alltför långt gångna slutsatser från det. Jag tror att det kan vara bra att avvakta lite och se vad vi får för statistik från världen, säger Hannes Byskata.
Enligt Oskar Bergroth kan det kortsiktigt vara lite oroligt på marknaden.
– Sedan ska man alltid komma ihåg att aktier har ju sina cykler och att det kommer såna här korrigeringar med jämna mellanrum.
Hur påverkar det här vanliga småsparare, vad ska man tänka på?
– Om man är långsiktig är det här sådant som sker med jämna mellanrum och man ska ju på förhand bestämma sig för vilken risknivå man ska ligga på. När sånt här sker är det ju ofta ett faktum och den stora bilden tycker jag inte har förändrats egentligen, ännu i alla fall, säger Oskar Bergroth.
– Vi måste komma ihåg att det har varit en otroligt stark börs hittills i år och att det kommer en sättning, en reaktion på det är naturligt, säger han.
– Jag tycker att för de långsiktiga placerarna är det här inte någonting avgörande ännu i alla fall, med det lilla som vi vet i dag. På det sättet är det inte värt att reagera på det, säger Hannes Byskata.