Hamnverksamhet för passagerar- och kryssningstrafik är Mariehamns hamns överlägset största affärsområde och verksamheten drabbades hårt under pandemiåren 2020-2021. Men i början av 2022 kunde det av staden helägda hamnbolaget lägga pandemin till handlingarna och återgå till en mer normal verksamhet.
Jämfört med 2021 ökade omsättningen med 35 procent till knappt sju miljoner euro och resultatet på sista raden blev drygt 600.000 euro. Rörelsen genererade en vinst på drygt två miljoner euro men hamnbolaget betalade under året mer än en miljon i ränta för ägarlån till Mariehamns stad. Räntan var dock lägre än 2021 eftersom man under början av 2022 gjorde en större amortering. Vid årsskiftet uppgick skulderna till 24,5 miljoner euro.
– Vi har stora skulder till ägaren och det ligger i vårt intresse att minska ner på dem, säger vd Alef Jansson när bolaget håller stämma på fredagen.
Under året erhöll hamnbolaget också ett stöd på 68.000 från statskontorets program för kostnadsstöd.
Nöjd styrelse
Räntekostnaderna utgjorde tillsammans med personalkostnaderna drygt 53 procent av verksamhetskostnaderna under 2022. Arrenden, driftskostnader samt fastighets- och anläggningsunderhåll stod för resten.
Men trots att pandemin i början av åren fasades ut var 2022 ett år med utmaningar. Sedan Rysslands invasion av Ukraina har sjöfartsbranschen stått inför nya utmaningar, bland annat genom högre bunkerkostnader, inflation och kundernas förändrade konsumtionsbeteende.
– Turer las om och fartyg slutade trafikera. Med tanke på många utmaningar som dök upp under året är vi från styrelsen väldigt nöjda med resultatet, säger Sara Kemetter under stämman.
Flera bortfall
Försäljningen av Rosella påverkade inte hamnens verksamhet i fjol eftersom fartyget var i trafik till och med januari 2023, men Amorella slutade ge hamnen intäkter förra sommaren.
– Försäljningen av fartygen är tråkigt både för det åländska samhället och för oss, Rosella har gett hamnen stora intäkter. Så vi har gått in i 2023 med en tuffare ekonomisk situation och lagt en nollbudget, vilket är ovanligt, säger Sara Kemetter.
Innan pandemin omsatte Mariehamns hamn omkring 8,5 miljoner euro varje år.
– Bedömningen nu är att vi framöver kommer att ligga omkring sju miljoner euro per år. Det är så den nya verkligheten ser ut.
Sommaren bra
I början av 2022 moderniserades också systemet för hamntaxor med ett system för miljörabatter, Viking Glory inledde sin trafik och kryssningsrederiet Viking Ocean Cruises som ska fortsätta komma till Åland gjorde sitt första anlöp.
– Vårtrafiken var inte riktigt som normalt men sommaren blev riktigt bra. Det positiva resultatet har delvis att göra med att vi fick flera fartygsbesök än väntat under sommaren, säger Alef Jansson.
Vad gäller framtiden säger Sara Kemetter att nya strategier och affärsmöjligheter diskuteras.
– Men mycket handlar om att lyckas behålla befintliga kunder och erbjuda en bra hamn. Vi är glada över att Birka Stockholm får en fortsättning i Östersjön och är medvetna om EU:s plan för en grön omställning med Fit for 55. Det kommer sätta stor krav på bolaget i framtiden.
Enligt Alef Jansson pågår också undersökningar av skicket på kajerna i Västra hamnen.
Styrelsen återvald
Under fredagens bolagsstämma beslutas att ingen dividend betalas ut för 2022. Styrelsen med Sara Kemetter, Tom Forsbom, Mats Clemes, Tony Wingert och Jill Fredrickson återväljs.
– Hamnen har under de senaste åren haft en tuff tid och därför har vi i staden beslutat att vi vill ha kontinuitet, säger stadens representant på stämman Conny Nylund (Ob).
Arvodena förblir oförändrade.
Mariehamns hamn, bokslut 2022
(1.000 euro)
2022 2021
Omsättning: 6.955, 5.141
Rörelsevinst 2.022, 1.350
Vinst 512, 141