Det har under flera års tid pågått diskussioner om att införa ett licenssystem på den finländska spelmarknaden, men inte förrän nyligen öppnade även statligt ägda Veikkaus upp för att frångå spelmonopolet. Än så länge diskuteras frågan fortsättningsvis, men branschen verkar enig om att det bara är en fråga om när, och inte om, en reglering blir av.
Från Paf har man alltid ställt sig positivt till förändringen, trots att en reglering av marknaden som är spelbolagets mest lönsamma kommer att slå hårt mot lönsamheten. I podden Ålands handel berättade Christer Fahlstedt nyligen att man räknar med ett lönsamhetstapp på 25 miljoner euro.
– Ja, det är en gissning. Inget vet hur det blir men jag skulle säga att det är en relativt kvalificerad gissning. Det baserar sig på att vi kommer behöva betala mer skatt och spendera mer pengar på marknadsföring, säger han till Ålandstidningen.
Paf är i dag ledande inom spelansvar och den tredje största aktören på den finländska spelmarknaden efter Veikkaus och Unibet. Men även vad gäller omsättningen räknar man med en nedgång i samband med en framtida reglering.
Borde inte Paf gynnas av en reglering när mer skumma aktörer får svårare att verka på marknaden?
– Jo, absolut. Beroende på hur man utformar regelverket bör den olicensierade delen av marknaden minska. Över tid är det definitivt så att Paf kommer att klara det bättre än till exempel ett bolag som Unibet som mer förlitar sig på intäkter från spelmissbruk. Jag skulle inte bli förvånad om sådana bolag hamnar ner på förlust efter en reglering. Det är en annorlunda lönsamhet på en reglerad marknad. För Pafs del vet jag inte om jag tycker det är jobbigt. Det är rätt sak att göra.
Trots minskad lönsamhet räknar Christer Fahlstedt med att Paf även efter en spelreglering ska kunna dela ut 15 miljoner euro till det åländska samhället varje år.
Två saker
Vad gäller själva regleringen av marknaden konstaterar Christer Fahlstedt att två saker är viktigare än alla andra.
– Det ena är kanaliseringen. Det vill säga att systemet ska göra det bra att spela innanför regleringen, och svårt att spela utanför den. Det är något man misslyckats kapitalt med i Sverige med leverantörer som tjänar pengar utanför regleringen. Det hoppas jag att Finland lär sig av och gör bättre.
Det andra rör spelansvar och ansvarstagande aktörer.
– Det måste vara samma regelverk för hur bolagen hanterar spelmissbruk och inte som i Sverige där bolagen kan göra sina egna bedömningar. Det är katastrof. För om vi då stänger av en spelare kan den bara fortsätta hos nästa spelbolag. Det skulle vara dåligt för Paf, Veikkaus och spelarna och bra för aktörer som har ett mer töjbart samvete.
Han tror också att det i en reglering av marknaden kan bli aktuellt med spelgränser likt de Paf i dag själv anammar.
– Det tror jag och oavsett vilka regelverk som införs kommer det att vara bra för Paf. Ju hårdare regelverk, desto bättre för det för Paf. Men reglerna måste vara samma för alla. Det får inte finnas utrymme för olika bedömningar för den här branschen är befolkad av aktörer med mindre gott samvete.