Abra Automation grundades 2021, men fröet till företaget som i dag omsätter närmare två miljoner euro såddes redan för tio år sedan. På den tiden arbetspendlade Jonas Hedlöf till Sverige där han arbetade som tekniker på WAGO, ett tyskt företag som specialiserar sig på elektriska anslutningssystem och automationslösningar för industri och byggnader.
– Jag hade ganska mycket fritid då jag veckopendlade och kunde ta mig an en del mindre projekt på kvällar och helger tills jag upptäckte att det gick att bedriva i större skala.
Den egna verksamheten drev han som ett enskilt företag lite vid sidan om, men när svenska Beijer Electronics 2021 ville anlita honom för ett större jobb bestämde han sig för att säga upp sig och satsa helhjärtat på det egna företaget.
– Då bildade jag ett aktiebolag som fick namnet Abra Automation och anställde en person som visade sig vara väldigt duktig och som är med än i dag.
Trollar fram lösningar
Namnet Abra kommer kort och gott från ordet abrakadabra. Jonas Hedlöf berättar att han redan innan det var namnet på något aktiebolag brukade tänka ”abrakadabra” när han jobbade.
– Man knappar och fixar lite och så börjar saker fungera. Man kan se det som lite trolleri och magi. Det händer att kunder slänger ur sig ”kadabra” när vi dyker upp på olika jobb. Det är lite kul för det är det som namnet anspelar på, men vi har aldrig använt det i någon marknadsföring.
Emil Cederlöf, som Jonas Hedlöf tidigare hade jobbat med på Klingsbergs, klev sedermera in som vd i bolaget 2023. I dag är man totalt åtta anställda.
Men vad gör då Abra Automation? Bygger skåp och programmerar lite, är det enkla svaret. Det mer invecklade svaret är att man arbetar med avancerad industriell automation och implementering av elektrisk utrustning och smarta styrsystem.
– Vi ser till att saker fungerar som de ska och skåpet är hjärta och hjärna i automationssystemen. System som styr el, värme och ventilation i fastigheter är kanske det tydligaste exemplet, säger Emil Cederlöf.
I ropet
Beijer Electronics och Optinova är två återkommande kunder, vissa andra får de inte prata om men kunderna finns i olika segment från fastighetsbolag till rederier och industrier.
– Ungefär 70 procent av vår omsättning kommer från Åland. Jobbet kommer med en hel del variation, man får jobba med allt från avfall till vattenverk, fastigheter och sjöfart, säger Jonas Hedlöf.
Själv har han nyligen varit till både USA och Brasilien i arbetet. I USA för att driftsätta ett system ombord på ett kryssningsfartyg i hamnen i Florida och i Brasilien för att hjälpa till med automation vid Scanias fabrik utanför São Paulo.
– Automation är väldigt i ropet i dag. Allt går att automatisera på något sätt. När jag började jobba för tio år sedan såg det inte likadant ut. I vår bransch är export av tjänster och varor viktigt så hela världen kan ses som vårt arbetsfält.
Just sjöfarten har seglat upp som en ny målgrupp under de senaste åren, i takt med att nya krav och direktiv kring utsläpp, energieffektivisering och miljö tagits fram på EU-nivå.
– Vi bygger bland annat system åt kunder som optimerar luft-, värme- och vattenflöden ombord så att fartygen kan sänka energianvändningen, säger Emil Cederlöf.
Vill växa mer
Bolagets omsättning har ökat i snabb takt sedan starten 2021 och i fjol omsatte man 1,4 miljoner euro med en vinst på 66.000 euro.
– Vi passerade fjolårets omsättning redan tidigare i höstas och nu framåt hoppas vi också på stigande vinst. Det har kostat en del att växa och varit svårt att räkna på materialkostnader under de senaste åren, inte minst med tanke på pandemi och den efterföljande ekonomiska situationen, men nu börjar det plana ut, säger Emil Cederlöf.
– Vi vill gärna fortsätta växa men utan att ta oss vatten över huvudet. Framtiden ser ljus ut, avslutar Jonas Hedlöf.