Tomas Brunberg och Gert Sviberg köpte sina första aktier i Tagmaster 1999 efter att Tomas Brunberg hade fått upp ögonen för RFID-teknik.
– Jag kom i kontakt med tekniken då min gamla arbetsgivare Sinebrychoff övervägde att använda RFID för att övervaka distributionen.
En tidig tanke var att tekniken kunde ersätta EAN-koder och därmed skapa inbesparingar i såväl logistiken som handeln.
– Således sökte jag efter företag vars verksamhet var uppbyggd kring RFID och det enda listade som jag hittade i Norden var Tagmaster.
Bolaget omsatte cirka 30 miljoner kronor och vägen till eventuella affärer föregicks av många pilotprojekt som inte genererade särskilt stora intäkter. Ganska snabbt blev det också tydligt att verksamheten inte omfattade lösningar för detaljhandeln, utan för personaccess och trafiklösningar inom väg- och spårbunden trafik.
– Kontentan blev ett flertal emissioner i syfte att finansiera teknikutvecklingen och den löpande verksamheten. Via dessa köpte vi på oss ännu mera aktier.
En omsvängning
Redan 2010 uppgick det åländska ägandet, efter flera nyemissioner och konverterade brygglån, till mer än en femtedel. Med tiden insåg ålänningarna att verksamheten var alltför spretig och att det behövdes en omstrukturering.
– Vi fungerade nästan som en arbetsförmedling. Bolaget hade många anställda och sprang på alla affärer.
2012 tog de, tillsammans med en annan huvudägare, kommandot och valde en ny styrelse under ledning av Rolf Norberg, de tillsatte en ny vd och ledningsgrupp samt skissade upp en ny strategi.
– Det var rätt folk som kom in. Personer som kände tekniken och möjligheterna och som hade kontakter.
Londons tunnelbana
Åtgärderna fick önskvärda resultat. Sedan dess har Tagmaster hittat rätt inriktning och blivit en etablerad spelare på den globala marknaden.
– Det känns som att vi har en jättebra plattform i dag. Företaget är trimmat, har ett gediget tekniskt kunnande, en patenterad produktportfölj och den omsättning som behövs för att gå med vinst.
Tomas Brunberg tror också att bolaget står väl positionerat i tider av urbanisering och stora teknologiska framsteg.
– Samtidigt ska säkerheten bibehållas eller förbättras och därutöver ska de skärpta miljömålen infrias.
Ett exempel på hur Tagmasters teknik skapat smartare transportflöden är när bolaget levererade en order till Londons tunnelbana.
– Tekniken gjorde det möjligt att sätta in flera tåg på samma räls, köra tätare och därmed transportera betydligt fler människor.
Lärorik resa
För närvarande görs stora infrastruktursatsningar i både USA och Europa där man genom sina dotterbolag får vara med i flera projekt. Målsättningen är att inom överskådlig framtid nå en miljard kronor i omsättning och att aktien ska vara noterad på en större lista för att förenkla tillgången till nytt kapital.
– För att nå dit krävs ytterligare förvärv och det går att köpa både omsättning och teknik. Vi tittar framför allt på att köpa teknik som kan ge synergier, men kastar oss inte huvudstupa in i någonting, säger Tomas Brunberg.