Snart fyra år har gått sedan Rafaelsfären meddelade att man säljer sina aktier i Viking Line till den svenska finansmannen Jakob Johansson. Sedan dess har en hel del hänt. Viking Line har genomlidit en pandemi, genomfört en emission, sålt tre fartyg, köpt in sig i Rederi Ab Eckerö och lagt ner Kapellskärslinjen – och Jakob Johansson har fortsatt köpa aktier. I dag äger han mer än 20 procent av bolaget.
Sedan 2020 är han också en del av Viking Lines styrelse, och inför stämman den 27 april föreslås han ta över ordförandeklubban från Ben Lundqvist som en del av en rejäl generationsväxling. Tre platser i styrelsen ska ersättas när Ben Lundqvist, Nils-Erik Eklund och Lars G Nordström lämnar – och förslaget är att stolarna fylls av de nuvarande suppleanterna Gert Sviberg och Ulrica Danielson, samt av Viking Lines tidigare ekonomidirektör och vice vd Andreas Remmer.
– Det är egentligen ganska odramatiskt. Vi har haft en diskussion under två års tid och kom fram till att det är dags för den här förändringen. Bolaget står starkt och har en bra position i dag. Nu är en bra tidpunkt, säger Jakob Johansson.
Stor lust
Efter att aktivt ha satt sig in i bolaget och dess arbete under sina tre år som styrelseledamot känner Jakob Johansson sig redo att leda styrelsearbetet framöver.
– Det har varit väldigt speciella tider under pandemin och jag har fått lära känna bolaget under ganska extrema omständigheter. Jag tror att de erfarenheterna är ovärderliga när vi går framåt, och jag är väldigt glad över att jag kom in i styrelsen 2020. Jag känner en fantastisk arbetsglädje och lust inför det här uppdraget, om årsstämman godkänner förslaget.
Kärnan i Viking Lines nuvarande styrelse har många gånger tidigare beskyllts för att vara emot förnyelse, och mindre aktieägare har sedan år tillbaka efterlyst förändring.
Kommer det här skiftet i styrelsen att leda till stora förändringar i hur bolaget arbetar?
– Jag är föreslagen som ny styrelseordförande. Styrelsen lägger en strategi utgående från vad ägarna vill och deras riskprofil. Det vore fel av mig att kommentera det nu. Både Lundqvist och Eklund är fortfarande stora ägare med representation i styrelsen.
Ingen slump
Jakob Johansson är på många sätt också glad över de strategier som styrt Viking Line under de senaste tio åren. Det är därför bolaget i dag står starkt med en bra position på Östersjön.
– Det är ingen slump att Viking Line i dag har starka finanser. Det är resultatet av en strategi som handlar om att vara försiktig med hur och när man väljer att satsa. Jag tycker att Viking Line varit smarta och byggt rätt fartyg i rätt tid. Man har utnyttjat de möjligheter som uppenbarat sig.
Med det sagt tror han inte Viking Line står inför några dramatiska förändringar.
– Vi står inför miljöregleringar som väldigt många i den här industrin ser som utmaningar, men för vår del ser jag det bara som en fantastiskt fin möjlighet.
Har du själv många idéer kring hur du vill utveckla bolaget?
– Det är klart. Det är ett arbete som pågår hela tiden – kontinuerligt – och inget som ändrar bara för att jag tillträder som ny ordförande. Jag har en hel del idéer, och som storägare är det så klart viktigt för mig att bolaget går bra. Precis på samma sätt som det är det för familjen Lundqvist och familjen Eklund. Jag anstränger mig till mitt yttersta för att fundera kring vad som kan vara en bra väg framåt för rederiet.
Stark bas
Viking Line har kommit starkt ur pandemin och 2022 redovisade bolaget ett rörelseresultat på 38,3 miljoner euro. Viking Glorys trafikstart förra våren kom med nästan perfekt tajming och rederiet dominerar numera trafiken på Åbolinjen. Samtidigt står Finnlines redo att sätta nya fartyg i trafik mellan Nådendal och Kapellskär. Det är i och för sig trafik av en delvis annan karaktär än den som Viking Line bedriver, men likväl något som kan förändrade dynamiken i både passagerar- och fraktflödena mellan Finland och Sverige. Gotlandsbolaget blir också en ny spelare att förhålla sig till.
Hur ser du på framtiden?
–Vi har en fin flotta och en stark finansiell bas att växa från. Så jag tycker att vi befinner oss i en väldigt bra sits för att kunna ta rätt kliv inför framtiden. Till skillnad från andra rederier, ingen nämnd ingen glömd, känner jag mig komfortabel med Viking Lines position i dag och de möjligheter som finns framåt.
Diskuterar ni några förändringar?
– Absolut finns det diskussioner om våra strategier men de behöver vi hålla för oss själva. Vi utvärderar ständigt olika möjligheter.
Kan återvända till Kapellskär
En sådan möjlighet skulle kunna vara att återvända på rutten mellan Kapellskär och Mariehamn.
– Jag som investerare är långsiktig och ska man bedriva färjetrafik ska man göra det långsiktigt. Man ska inte göra det under kortare perioder eller med säsongsfartyg. Det behövs långsiktighet, och det betyder rätt fartyg på rätt rutt. Det är absolut ingen omöjlighet att vi återvänder på Kapellskärslinjen, men då ska det vara med rätt fartyg och med en långsiktig plan. Annars ska vi inte göra det.
Viking Lines beslut att lägga ner Kapellskärslinjen har sedan i höstas rört upp en del känslor i det åländska samhället.
Enligt vad Ålandstidningen förstått var det en oenig styrelse som fattade beslutet?
– Jag kan inte kommentera enskilda beslut. Det var ett beslut som styrelsen fattade med stöd av de stora ägarna. Det fanns ingen dramatik.
Hur ser du på Viking Lines framtid som ett åländskt bolag?
– Viking Line är åländskt och det var en av huvudanledningarna till att jag köpte in mig 2019. Om kärnan i bolaget är att bedriva trafik mellan Finland och Sverige så är det väl utmärkt att placera sig mitt emellan. Att Viking Line är åländskt är en styrka och en kärna i bolaget, och det är absolut ingenting som kommer att förändras.