När vi träffar Ove Karlsson håller han som bäst på att förbereda för dagens uppdrag: att lyfta en skjutdörr av glas som väger cirka 250 kilo. Den ska lyftas över ett hus och sedan sättas på plats på baksidan.
Kranbilen står på vägen framför huset och Ove Karlsson kan med sin fjärrkontroll styra kranen från andra sidan huset. Väl på baksidan sätter han ner dörren för att sedan lyfta den på plats.
Vi har tur med vädret, det är soligt och nästan vindstilla, vilket är perfekt enligt Ove Karlsson.
– Om det blåser för mycket kan det bli problem. Men hur mycket vind som är för mycket beror på hur högt man ska lyfta, säger han.
Hur lång räckvidd har kranen?
– 34 meter i sidled, och på höjden är det lite högre, säger Ove Karlsson.
Har det hänt att ni har tappat något vid ett lyft?
– Nej, inte vad jag minns på rak arm. Men man får vara lite skärpt när man ska lyfta, säger han när det är dags att försiktigt sätta glasdörren på plats.
Efter att lyftuppdraget är gjort tar det en stund att plocka undan allt som använts, alla band och kättingar ska sättas undan i sina lådor som finns runt bilen. När kranen vikts ihop blir den så kompakt att man knappt förstår hur den just sträckte sig över hela huset.
Tre bilar med förare
Kranis har tre kranbilar som både lyfter och transporterar saker. Uppdragen kan vara allt möjligt, från byggmaterial till spabad och båtar, och kunderna är både företag och privatpersoner.
– Det roligaste med det här jobbet är att det varierar så mycket.
Förutom Ove Karlsson som driver företaget finns det två andra förare. Den ena, Malin Mattsson, träffar vi vid ett bygge i centrum. Hon har kört kranbil i drygt ett år, först en period i Göteborg och sedan här på Åland.
– Jag är den enda tjejen som kör kranbil här, det hade varit roligt om någon mer vill börja, säger hon.
Med sig i bilen har hon hunden Harry som gör henne sällskap.
Kranis Ab
Grundat: 2005 av Bertil Karlsson
Vd: Ove Karlsson
Anställda: 2
Resultat 2021: 7.000 euro
Omsättning 2021: 239.000 euro
Bärgade helikopter
Efter uppdragen i Mariehamn åker vi till garaget i Södersunda. Där möter vi Kranis tredje medarbetare Alexander Mattsson, som har kört kranbil i ett och ett halvt år.
För att få köra en kranbil av den storleken som Kranis har krävs att man har gått en kurs. Både Ove Karlsson, Malin Mattsson och Alexander Mattsson har utbildat sig till kranbilsförare i Sverige.
Har ni något favoritlyft som ni har gjort?
– Ett intressant lyft var när vi bärgade ambulanshelikoptern i Brändö, säger Ove Karlsson.
Alexander Mattsson håller med.
– Ambulanshelikoptern är mitt standardsvar när någon frågar. Husmontering är annars roligt, men det gör man lite oftare, säger han.
– En gång bärgade jag en bil ur vattnet i Geta. Den hade legat där rätt länge och kommunen ville ha bort den från farleden. Då fick en dykare fästa stropparna under bilen medan jag stod på kajen, berättar Ove Karlsson.
Hur tungt kan man lyfta?
– Det beror på hur långt ut kranen ska sträcka sig. Ska kranen lyfta något tio meter ut från bilen klarar den av sju ton, och tjugo meter ut är det tre ton.
Tog över företaget
Ove Karlsson har kört kranbil sedan 2010. Till en början arbetade han sida vid sida med sin pappa Bertil Karlsson, som grundade Kranis 2005 efter att tidigare ha kört mobilkran i flera år. Han drabbades senare av en minnessjukdom, och Ove Karlsson tog över företaget 2018.
– Jag lärde mig mycket av pappa, och jag saknar att få jobba aktivt med honom. Det känns ändå roligt att kunna driva vidare det som han startade, säger Ove Karlsson.