De åländska producenterna av förpackningar – det vill säga alla som släpper ut en vara på den åländska marknaden – har inte haft något lagstadgat producentansvar sedan Proans lades ner förra året.
Landskapsregeringen har sedan dess förlängt tidsfristen för att få en lösning på plats flera gånger, och nu har man godkänt FFP som producentsammanslutning på Åland.
Beslutet fattades på fredagen.
– Det har varit en krokig väg och många oklarheter kring hela producentansvarsfrågan. Nu har vi både lagstiftningen och en sammanslutning på plats från årsskiftet. Det känns väldigt skönt att vara i mål med det, säger näringsminister Jesper Josefsson (C).
Fler kommuner
Gunnar Westling, miljöingenjör på miljöbyrån, konstaterar att grunderna nu finns på plats för att ta producentansvaret på Åland vidare.
– Det vi gör nu gäller producentansvar för förpackningar. Proans hanterade även pappersprodukter och det finns även annat som omfattas av producentansvar, till exempel skrotbilar.
Så här långt har Mises sex kommuner och Finström tecknat avtal med FFP.
– Förhoppningsvis tecknar fler kommuner avtalet. Från vår sida behöver vi också säkerställa att producenterna går med och tar sitt ansvar och betalar för sin del av kalaset, säger Gunnar Westling.
Betalar 80 procent
En producent som gått med i sammanslutningen ska varje år rapportera hur mycket förpackningsmaterial den släppt ut på marknaden – och betala för det. Pengarna som samlas in används för avfallshanteringen.
– Kommunerna samlar in avfallet och vi täcker 80 procent av deras kostnader. Sedan går det vidare till Svingryggen och därefter till Åbo för återvinning, säger Satu Etsakari på FFP.
Under Proans tid ansåg kommunerna att de orättvist fick bära kostnaderna för producentansvaret, medan producenterna kom undan för billigt i förhållande till sitt ansvar.
Fördelas kostnaderna om så att producenterna får betala mer nu?
– Det kommer nog att bli ganska mycket dyrare för producenterna, säger Jesper Josefsson.
Samtidig poängterar Gunnar Westling att man räknar med att betydligt fler producenter än tidigare går med i sammanslutningen.
– Kostnaderna för producentansvaret kommer att öka, men det blir också fler som ska dela på kakan. Kommunerna och Mise får samtidigt betydligt mer pengar – och blir av med en del kostnader.
En balans
Jesper Josefsson konstaterar att producenternas ökade kostnader lär synas i konsumentpriserna.
– Men på samma gång kanske avfallsavgifterna i kommunerna sjunker. Vi har försökt eftersträva en rättvis balans där kostnaderna placeras där förpackningsavfall faktiskt uppstår.
Sannolikt kommer producenterna också att behöva arbeta mer med sina rapporteringsrutiner än tidigare.
– Det ställs högre krav nu, säger Sanna Karlsson som är jurist vid miljöbyrån.