Annica Sviberg har jobbat som group controller i Rederi Ab Eckerö ända sedan 2016, men sedan en och en halv vecka tillbaka är hon ny ekonomidirektör i koncernen. Ursprungligen är hon uppvuxen i Lemland och efter avklarad grundskola och student på Åland började hon studera vid Svenska Handelshögskola i Helsingfors. 2010 avlade hon sin ekonomie magister i finansiell ekonomi och nationalekonomi.
– Sedan blev jag kvar i Helsingfors och jobbade bland annat för Vattenfall och för flera företag inom detaljhandeln.
Nära verksamheten
2011-2013 var Annica Sviberg ekonomiansvarig för livsmedelskedjan Anton & Anton.
– Där jobbade vi alla även en del i butiken. Jag fick lära mig mycket om kundbetjäning, lagerhantering och prissättning. Det var jättebra för mig att få jobba så nära verksamheten.
När jobbet som group controller på Rederi Ab Eckerö dök upp 2016 bestämde hon och mannen Raine sig för att flytta till Åland.
– Nu bor vi på familjegården i Rörstorp, Lemland med mina föräldrar som grannar. Vi har varit jättenöjda med flytten hem.
Redan inkörd
Efter sju år som group controller har hon i dag också mycket god kunskap om koncernens ekonomi. Hon har genom åren arbetat med ekonomistyrning och fungerat som en högra hand till tidigare ekonomidirektörer. I fjol vikarierade hon dessutom som ekonomidirektör under flera månader.
– På det viset är det inte så mycket som ändrar för mig. Mer ansvar förstås, men jag har redan tidigare jobbat nära koncernledningen och alla koncernbolag.
Tjänsten tillträdde hon officiellt den 14 februari.
– Jag ser fram emot att försöka styra koncernen mot lönsamma år igen. Det är skönt att vi har kunnat lämna pandemin bakom oss. Vi har under de senaste åren jobbat väldigt mycket med kostnadseffektiviseringar. På många sätt har det varit ett stålbad, men det gör det också lättare för oss att hitta lönsamhet framöver.
Också utmaningar
Med en effektivare organisation, Eckerölinjen ensam på den korta rutten över Ålands hav och Eckerö Lines position på Finska viken tycker Annica Sviberg att koncernen i dag står på en god grund. Men det finns också utmaningar där inflationen, den volatila svenska kronan och bunkerpriset kanske är de allra största. Från och med nästa år ingår dessutom sjöfarten i EU:s handelssystem med utsläppsrätter.
– Vi kommer att behöva göra ett bra jobb på ekonomiavdelningen. Vi behöver hitta bra strategier och jobba smart med finansiella instrument.
Den gyllene medelvägen
När det gäller kostnaderna säger hon att ekonomiavdelningen ofta är den som drar i bromsen.
– Men man behöver hitta en balans med god kostnadskontroll samtidigt som satsningar tillåts. Vi ska vara kostnadseffektiva. Det är en utmaning men jag tycker alltid att vi hittat en bra balans tillsammans med koncernbolagen.
Annica Sviberg tror också att hennes bakgrund förberett henne väl för det nya uppdraget.
– Min klass på Hanken examinerades efter finanskrisen 2007-2008. Det var tufft för min årgång att komma ut i arbetslivet och jag har jobbat i flera företag som tvingats ta till uppsägningar och permitteringar. När jag kom till Eckerö var det egentligen första gången jag jobbade i ett bolag som gjorde pengar. Jag tror det är bra att jag fick vara med om det, för även när det går bra behöver man vara förberedd på tuffare tider.