Privatägda Björkkö Ab, som är inriktat på sociala och hälsovårdstjänster, är i dag ett väletablerat bolag på Åland – och nu är man redo att ta steget österut. Från och med januari erbjuder bolaget nämligen service på svenska i huvudstadsregionen och östra Nyland. Inledningsvis riktar bolaget in sig på ungdomar, unga vuxna och företag, men så småningom ska fler tjänster erbjudas.
Björkkö har som serviceproducent tagit hem en upphandling av så kallad nuotti-coachning i östra Nyland och Helsingfors- och Esboregionen, med Folkpensionsanstalten (FPA) som uppdragsgivare. Det rör sig om en yrkesinriktad rehabilitering för unga i åldern 16-29 år som behöver hjälp med att ta konkreta steg mot studier eller yrkesliv. Samma coachning har bolaget erfarenhet av från Åland.
– Det här är inriktat mot svenskspråkiga. Vad jag förstått har det varit väldigt svårt att få den här svenskspråkiga servicen att fungera för olika målgrupper på den finlandssvenska sidan, säger vd Johanna Björkvall.
Ett steg i taget
Satsningen på ungdomar och unga vuxna är ett första steg, framöver kan det hända att Björkkö utvidgar sin verksamhet ytterligare i Finland, bland annat genom NPF-coachning.
– Till en början gäller det att ha fingertoppskänsla för hur marknaden ser ut, och det är lättare att känna av vilka behov som finns när man är väl är i Svenskfinland.
Två personer, en i Esbo och en i Lovisa, inleder arbetet på timanställning medan Johanna Björkvall blir ”spindeln i nätet”.
Redan när Johanna Björkvall och Pauliina Körkkö grundade bolaget i slutet av 2017 ingick en framtida expansion till Finland eller Sverige i affärsplanen.
– Så tanken har alltid funnits med. Den blev mer aktuell när man för några år sedan började höra om välfärdsområdena och bristerna kring att inte kunna få service på sitt modersmål, säger Johanna Björkvall.
Omsättningen i år förväntas landa på 1,6-1,7 miljoner euro. I fjol låg den på cirka 1,4 miljoner. Björkkö har 19 fastanställda och minst lika många timanställda. Men det första halvåret efter bolagsbildningen var tufft, berättar Johanna Björkvall.
– Vi satt och tittade på telefonen som var tyst. Men det gäller att hitta behoven och se var man kan bjuda ut sig själv och efter ett halvår drog det i gång. Sedan dess har det ringt väldigt mycket.
Framtidsbransch
Som Ålandstidningen berättar i en artikel här bredvid vill ett bolag från Närpes ta sig in på den åländska marknaden, åtminstone genom uthyrning av arbetskraft. Bolaget är lite mindre än Björkkö storleks- och resultatmässigt, men många likheter finns dem emellan.
Johanna Björkvall, det har hittills inte funnits något annat bolag som gjort samma sak som er på Åland. Hur ser ni på att ni nu kan få konkurrens?
– Jag tycker att konkurrens på ett sätt är välkommen, för med konkurrens måste alla skärpa till sig. Samtidigt är det en blandad känsla. Men just bemanningsfrågor har vi avtackat oss, vi tycker det är en tuff marknad och har sagt nej till de flesta bemanningstjänster.
Ni verkar i en framtidsbransch i och med att gruppen äldre blir allt större. Var det väntat att fler privata initiativ förr eller senare skulle dyka upp på Åland?
– Det har bara varit en tidsfråga innan det skulle hända, jag tycker att det är otroligt att det tagit så här länge.
Fakta/ Björkkö Ab
• Grundades 2017 av Johanna Björkvall och Pauliina Körkkö tillsammans med Ålands Utvecklings Ab. Efter tre år sålde det senare bolaget sitt innehav till de två entreprenörerna.
• Tjänsterna riktar sig mot den öppna socialvården och målgruppen är kunder i alla åldrar.
• Bolaget erbjuder till exempel hemtjänst och -sjukvård, bemanningshjälp till kommuner och stöd till barnfamiljer. Ser sig som ett komplement och stöd till de tjänster som erbjuds på kommunal nivå.