I tider när folk inte kunnat resa, jobbat hemma och besparingarna vuxit, samtidigt som räntorna är obefintliga, har intresset vänts mot aktiemarknaden. Tillsammans med centralbankernas massiva injektioner har det resulterat i stadig kursuppgång i ett och ett halvt år.
Även om hösten efter all-time-high i september varit mera volatil har många mindre företag i år sett sin chans att ta steget till börsen. En delfaktor är också att riskkapitalbolagen utnyttjat den höga värderingsnivån för sin exit.
I Helsingfors har hittills i år 29 nya bolag börsnoterats, varav 23 på First North-listan för tillväxtbolag och sex på huvudlistan. Det ger ett saldo på 29, ett bolag mer än 1999 då IT-boomen var som hetast. Dessutom har två bolag, Enersense och Gofore, flyttat till huvudlistan.
Som jämförelse har Stockholmsbörsen fått 25 nya bolag på huvudlistan och ett hundratal på First North.
Stor variation
Det är stor spridning på de nya finländska börsbolagen, såväl storleksmässigt som kvalitativt. De utgörs av allt från etablerade lönsamma företag till rena startup-bolag utan omsättning men med storslagna planer.
I fallet Digital Workforce sålde gamla ägare ut aktier trots att bolagets eget kapital var negativt vid emissionen. Bland börsveteraner betecknas förfarandet som ansvarslöst, men det visar på den uppskruvade stämning som rått under börsåret och som stigit i takt med att introduktionerna kommit allt tätare under hösten.
Listningsemissionerna har totalt dragit in en miljard i nytt kapital till bolagen. Dessutom har de gamla ägarna sålt aktier för ungefär hälften så mycket. Den största introduktionen var butikskedjan Puuilo med ett värde på 272 miljoner euro, varav riskkapitalbolaget Adelis sålde aktier för merparten. Bolaget självt fick in 30 miljoner från 31.000 nya ägare.
Hundratals miljoner
Fem andra emissioner har inbringat omkring 100 miljoner vardera i nytt kapital till bolagen. Blodanalysföretaget Nightingale Health var tidigt ute i mars och lyckades trots en utmanande värdering övertyga över 5.000 investerare att satsa. Även fiberteknologibolaget Spinnova som utvecklar grönare alternativ till bomull nådde målet, delvis tack vare namnkunniga samarbetspartners i mode- och sportbranschen, som Marimekko och Adidas.
Den senaste stora emissionen slutfördes så sent som förra veckan, då elbilsladdartillverkaren Kempower fick in 100 miljoner i en flerfaldigt övertecknad emission. Bolaget i Kemppi-gruppen slog även årets rekord vad gäller ägandet och kan räkna in över 34.000 nya aktieägare. Bland nykomlingarna med brett ägande finns även plastvarutillverkaren Orthex som fick 19.000 nya namn i aktieboken.
Lockar nya ägare
Spinnova har tack vare en stabil kursuppgång fortsatt locka aktiesparare och låg i slutet av november på 30.000 ägare. Laserterapibolaget Modulight steg med 69 procent första handelsdagen och fortsatte upp de följande veckorna. Aktien toppade på 17,40 och var fjärde av de 16.000 nya ägarna har under hösten sålt sitt innehav med god vinst.
Nightingales aktiekurs har däremot halverats sedan börspremiären, vilket i stället fått många att köpa. Bolagets ägarantal har hittills fördubblats till 11.000. Även byggbolaget Kreate och oljebekämpningsveteranen Lamor har fått över 10.000 nya ägare, medan de mindre emissionerna lockat mellan ett tusental och några tusen investerare.
I tabellen här intill är företagen rangordnade efter utvecklingen från emissionskursen till avsluten i onsdags.
Tydlig övervärdering
Det bolag som hade den största kursuppgången under premiärdagen var analysföretaget Inderes, vars aktie gick upp med 76 procent. Den har senare planat ut men hör ändå till de nykomlingar som utvecklats bäst tillsammans med Orthex, Kempower och Kreate. Snabbvinsterna har dock inte blivit stora, eftersom tilldelningen varit liten. I Kempower fick den som tecknade 100 aktier bara tolv stycken.
I genomsnitt har de nya aktierna stigit med 20 procent första handelsdagen och den inledande trenden har vanligtvis hållit i sig. Åländska Fifax tappade 24 procent första dagen, näst mest efter telekombolaget Loihde. De båda har fortsatt ned och ligger nu liksom Nightingale på halva emissionskursen.
Betydande börstillskott
Mätt i börsvärde är Puuilo och Spinnova störst av årets börsdebutanter, med ett marknadsvärde lite under 700 miljoner. Det är lika mycket som etablerade bolag som Anora eller Marimekko. Modulight och Kempower värderas till närmare 500 miljoner, alltså i klass med spelbolaget Rovio. Sitowise och Lemonsoft har ett börsvärde på knappt 300 miljoner, medan snittet för de nya bolagen ligger på 180 miljoner.
Fifax, Bioretec och Norrhydro är minst av årets bolag med värde på 33-40 miljoner, men som jämförelse kan noteras att det finns ett 20-tal bolag på börsens huvudlista som ligger under 50 miljoner.
En miljon äger aktier
Helsingforsbörsen har på ett år ökat sitt börsvärde med 14 procent till 325 miljarder. Sedan bottennivån i april 2020 är uppgången 43 procent, medan coronanedgången i början av fjolåret var 15 procent. De många emissionerna har ökat börsens synlighet och väckt intresse för aktiesparande, samtidigt som det gett kapital till expansiva företag.
Antalet aktieägare i Finland har det senaste året ökat med sju procent till 980.000 stycken. Tillväxten har skett bland hushållen som ökat med 56.000 till 937.000, enligt den senaste statistiken från Euroclear Finland. På tio år har antalet aktieägare ökat med 150.000 eller 18 procent.