Som Ålandstidningen skrev i går har Ömsens styrelse mottagit en formell begäran från ägare om att bolagsstämman ska tas om. Detta eftersom man anser att Ömsen-vd:n Dan-Erik Woivalin aktivt tagit del av röstkuppen som fällde valberedningens förslag när Peter Wiklöf röstades ut ur förvaltningsrådet på stämman. Nu tar vd:n en så kallad timeout från sitt uppdrag.
Under förmiddagen skickade Ömsens styrelseordförande Andreas Remmer ut ett pressmeddelande där han bekräftar att flera ägare har gått samman i kravet om en extra stämma.
Styrelsens svar på skrivelsen blir en oberoende utredning av turerna kring bolagsstämman och revisionsbyrån KPMG har kopplats in för att bringa klarhet kaoset.
– Vi i styrelsen ser utomordentligt allvarligt på påståendena om röstningskuppen, skriver Andreas Remmer i pressmeddelandet.
En intern revision av händelserna
Under tiden som KPMG reder i härvan tar vice vd, Ulf Toivonen, delat ansvar för vd-uppgifterna med Andreas Remmer som kommer att fungera som arbetande styrelseordförande.
I pressmeddelandet skriver man att KPMG har fått i uppdrag att arbeta i skyndsam takt. När Ålandstidningen talar med Andreas Remmer säger han:
– De ska, på ett oberoende sätt, utreda vad som har hänt inför bolagsstämman, och under den. Det behöver ske så snabbt som möjligt, och faktum är att den redan är i gång.
Hur kommer de att arbeta med utredningen?
– Det kan jag inte i detalj gå in på, de gör en oberoende utredning och har sitt eget förhållningssätt till det arbetet.
Vilka befogenheter har KPMG? Kan de exempelvis begära ut mejlkonversationer och samtalsloggar för att utföra sitt uppdrag på effektivast möjliga sätt?
– Det har jag inte kunskap om, först måste de komma vidare med sin utredning, innan dess är det onödigt av mig att spekulera.
Om jag frågar så här, vad skiljer deras utredning från en polisutredning?
– Det är två fundamentalt olika saker, KPMG är inte poliser. Man kan se deras arbete mer som en intern revision som skapar en bild av det som har hänt.
Inte bra för varumärket
Andreas Remmer vill heller inte gå in på detaljer kring exakt vad det är Dan-Erik Woivalin anklagas för.
– Nej, inte för tillfället. Vi har kommunicerat det vi kan. Det absolut viktigaste nu är att utredningen har startat, att den är oberoende och för att kunna ge en bild av det som har hänt behöver de få arbetsro.
Kan du säga vilka storägarna som står bakom skrivelsen är?
– Nej, det är inte relevant i sammanhanget, men vi tar det på största allvar.
Relevant är det väl verkligen?
– Ja, det är det kanske men vi väljer att inte gå ut med det för närvarande.
Dessa ägare verkar ha stor påverkansmöjlighet i bolaget, då bör det väl finnas skäl att gå ut med vilka de är?
– Åter igen, vi väljer att inte göra det. Vårt fokus nu ligger på att ge personalen och bolaget lugn och ro att arbeta framåt. Det är viktigt att våra kunder får en bra betjäning och känner sig trygga med bolaget.
Har de hotat med att inte kvarstå som kunder om styrelsen inte agerar?
– Jag har inte fått några indikationer på att stora ägare planerar, eller har för avsikt, att lämna oss.
Men ser du en risk i att den här återkommande interna striden svärtar bolagets strävan att framstå som ett professionellt bolag?
– Det är självklart inte bra för vårt varumärke, därför strävar vi efter arbetsro för att få våra kunder att känna en trygghet.
Vilket budskap vill du förmedla till alla kunder som inte vill att deras ömsesidigt ägda bolag ska försätta sig i sådana här situationer?
– Det finns en risk att någon väljer att byta bolag, men samtidigt vet vi, som sagt, att våra kunder är nöjda med de produkter vi erbjuder. Jag tror och hoppas att man väljer att se till de reella försäkringslösningarna, snarare än den uppkomna situationen.
Har inga egna vd-ambitioner
På frågan huruvida missnöjda enskilda storägares agerande utanför det majoritetsbeslut som bolagsstämman fattade kan ses som otillbörlig påverkan, svarar Andreas Remmer att det inte är en fråga som han kan ge ett svar på.
– Det är en ägarfråga som jag inte har någon åsikt om. Nu måste vi låta utredningen ske, efter det kan styrelsen ta beslut om hur man går vidare. Styrelsens roll är att jobba för bolagets bästa, säger han.
Han vill heller inte svara på om Dan-Erik Woivalin själv deltog i röstningen vid stämman förrän stämmoprotokollet är justerat.
Deltog någon annan från ledningen i röstningen?
– Du får samma svar där.
Nu har Dan-Erik Woivalin tagit en timeout, vad innebär det i praktiken? Kommer han att återvända som vd med tanke på att ni har startat en rekryteringsprocess för att hitta just en vd?
– Planen är den som vi har kommunicerat, det vill säga att han tar en timeout medan utredningen pågår. Tills vi meddelar annat har vi förtroende för honom, uppgörelsen vi har är att han stiger av när en ny vd har rekryterats.
Har du själv ambitioner på att bli vd för bolaget?
– Nej, det är inte min intention.
Tror du att hela affären påverkar rekryteringsprocessen?
– Det är svårt att svara på, men jag tror att det finns ett stort intresse för att leda bolaget framåt.
Enligt Andreas Remmer innebär det faktum att han nu ska anta rollen som arbetande styrelseordförande inget större operativt ansvar.
– Men jag kommer att lägga mer tid än vanligt på min styrelseroll under den närmaste tiden.
Beslut om ny stämma tas senare
Om det blir en ny stämma eller inte är, enligt Andreas Remmer, för tidigt att säga i nuläget.
– Det beror i viss mån på vad KPMG kommer fram till, men jag har ingen känsla för hur vi kommer att förhålla oss till den frågan ännu. Ett eventuellt beslut om en ny bolagsstämma tittar vi på senare.
Men hur kommer ni att värdera resultatet av utredningen?
– Först måste vi veta vad de kommer fram till, vi måste, återigen, främst fokusera på att få arbetsro inom Ömsen.
Enligt uppgifter till Ålandstidningen finns det en oro i det åländska näringslivet om en kommande bolagisering av Ömsen. Finns det planer bland storägare eller i styrelsen på en sådan utveckling?
– Det är inget jag känner till. Också det är mer en ägarfråga, i min roll varken kan eller bör jag kommentera en sådan sak.
Men ser du någon risk i att styrelsen så att säga springer storägares externa konflikters ärenden, konflikter som bör lösas på på annat håll än inom Ömsen?
– Det kan jag inte svara på, jag kan bara säga att vi i styrelsen har tagit emot allvarliga påståenden som vi måste reagera på med bolagets bästa i åtanke.
Slutligen, om det blir en ny bolagsstämma, väljs det då ett helt nytt förvaltningsråd eller handlar det endast om de två platserna?
– Det kan jag inte heller svara på i nuläget.