Omsättningen landar på 17,2 miljoner euro, något lägre än 2020. Rörelseresultatet på 1,6 miljoner euro är det bästa sedan bolaget grundades 2016. Det tidigare rekordet är från 2018 då Ålands skogsindustrier redovisade 1,1 miljoner euro i vinst, men det året påverkades resultatet kraftigt av försäljningen av hamnfastigheten i Möckelö. Operativt gjorde man ett bra resultat 2020, men 2021 års resultat är alltså nästan dubbelt så bra.
Enligt Anders Mattsson finns det flera faktorer bakom siffrorna.
– Men den övergripande förklaringen till att vi hade en lägre omsättning men en högre vinst är att vi kunde höja förädlingsvärdet på våra produkter. Vi har sålt värdefullare produkter helt enkelt, som hyvlade produkter som har en högre marginal. De rörliga kostnaderna har varit lägre och vi har på en mindre volym fått in samma intäkter.
Högre priser gynnade
Inledningen av 2021 präglades av hög byggaktivitet och kraftigt stigande virkespriser, något som gynnade Ålands skogsindustrier. Sedan ingången av 2021 har man från Ålands skogsindustrier höjt timmerpriserna till skogsägarna vid tre tillfällen, sammantaget med cirka 15 procent.
Skulle du säga att Ålands skogsindustrier är en vinnare i sammanhanget?
– Högre prisnivåer har varit positivt för hela branschen och därmed även för oss. Men jag vill inte peka ut några vinnare och förlorare.
Anders Mattsson lyfter också att man från bolaget justerat sina dimensioner vilket innebär att skogsägarna får ut en större andel timmer.
– Timmer är mer värdefullt så den åtgärden är ett tillägg för skogsägarna. Vi har vässat vårt erbjudande under året och vi månar om skogsägarna, men samtidigt är vi ett aktiebolag som kämpar för att nå bra lönsamhet. Vi har tunga investeringar och behöver en stark ekonomi.
Lägre cellulosaförsäljning
Försäljningen av bioenergi var under året hög men försäljningen till cellulosaindustrin var lägre än året innan. Det är tillsammans med de orimligt höga leveranserna under inledningen av 2020 främsta orsak till att omsättningen sjönk något under 2021.
Mängden råvaruinköp från åländska skogsägare uppgick 2021 till 270.000 kubikmeter virke, att jämföra med 317.000 kubikmeter året innan. Under 2020 avverkades emellertid ännu fortfarande mycket virke från stormen Alfrida. Virkesvolymerna för 2021 är i jämförelse med ett normalår ändå höga, främst på grund av barkborreskador.
Den totala sågproduktionen uppgick 2021 till 21.578 kubikmeter. Under året gjorde Ålands skogsindustrier också sin största investering någonsin när man satsade 3,5 miljoner euro på en ny värmeanläggning i Godby.
– Den rullar på bra och ger oss mer flexibilitet när vi kan elda fler biobränslen som inte gick att elda i den gamla pannan.
Värme från pannan används till en tredjedel i bolagets egna virkestorkar, medan två tredjedelar går ut i Finströms fjärrvärmenät.
Höjd dividend
Nettoresultatet slutar för året på 197.000 euro, något som enligt Anders Mattsson har att göra med en skattemässig avskrivning för maskiner och inventarier.
– Vi har gjort en skattemässig avskrivning på 50 procent för investeringen i den nya värmeanläggningen och den totala förändringen i avskrivningsdifferensen har därför minskat resultatet med 1,2 miljoner euro.
Bolagsstämman planeras till den femte maj och inför stämman föreslår styrelsen en höjd dividend om 1,20 euro per aktie.