När Anders Wiklund lämnade sitt uppdrag som styrelseordförande i Åda, gjorde han det med en stor portion kritik i LR:s riktning. Speciellt hårt gick han åt Fredrik Karlström.
– Han går till hårt angrepp mot regeringen i allmänhet, och mot mig personligen i synnerhet. Det är hans fulla rätt men jag har suttit på min post i bara två månader och de här frågorna tar tid i anspråk att sätta sig in i. säger Fredrik Karlström.
Han anser ändå att man inom förvaltningen har en stor hemläxa att göra för att stärka it-kompetensen och den digitala utvecklingen.
– En bra förvaltning bör kunna ställa motfrågor och ifrågasätta konsulter. Jag tror Anders Wiklund är irriterad på mig just för att jag ställer motfrågor innan jag sätter mitt namn under något beslut som skattebetalarna sätter stora summor pengar på.
Han menar ju att Åda fick ta emot omotiverad kritik och stryk i landskapsrevisionen. Har du någon förståelse för det?
– Jag kan hålla med om att det finns en del att säga om vissa av revisionsrapporterna som har kommit de senaste veckorna. Men jag anser inte att det är min roll att kritisera landskapsrevisorn i media. Jag vill inte föregå händelserna även om Anders Wiklund säkert tycker att jag borde ha gjort det. Det kommer ett officiellt bemötande i månadsskiftet mars-april.
”Jag hyser stor respekt för honom”
Anders Wiklund säger i gårdagens Ålandstidningen att personalen på Åda har haft det jobbigt till följd av kritiken. Näringsministern säger sig ha förståelse för att han vill försvara dem.
– Absolut, det förstår jag. Det blev en kaosartad och stormig tid under de inledande två åren av Åda, man trodde allt skulle bli bra med all kompetens under ett och samma tak. Verkligheten var dock inte sådan, utan tydlig ledning blir det kaos.
När sedan Anders Wiklund kom in i Åda blev bolaget, enligt Fredrik Karlström, ett välfungerande it-bolag med processer och rutiner som fungerade.
– Jag hyser stor respekt för honom som person och för arbetet han har gjort och jag kritiserar inte Åda offentligt på något sätt. Han anser nog att jag borde ha tagit vid, och fortsatt på den inslagna linjen där den förra regeringen lämnade, men jag måste tro på den riktning jag själv vill driva och vara övertygad om att besluten jag tar är de rätta. Hur ska jag annars se mig själv i spegeln?
Fick du några indikationer på hans avhopp i förväg?
– Vi talades vid i fredags, då ville han träffas på måndagen. Jag anade inte att det var det här som skulle ske. Då ställde han ultimatum på vad jag skulle säga och skriva i offentligheten, annars skulle han avgå. Men så fungerar inte jag.
Så hans avhopp kom som en överraskning?
– Han meddelade att om jag inte skickar in skrivelsen så skulle han avgå, sett ur det perspektivet kom det inte som en överraskning.
Undvika dubbeljobb
Enligt Anders Wiklund fick Åda stå som mottagare för ”många konstiga signaler” från den nya regeringen. Bland annat nämner han en omstridd faktura för att virusskydda landskapsregeringens datorer.
– Det beror på att varenda jäkla dator på landskapet är så gammal att de måste uppdateras manuellt, det är ett hästjobb, säger han i Ålandstidningen i går.
Fredrik Karlström håller delvis med om att hela förvaltningen är lite omodern i sin digitalisering.
– Men det jobbar man kontinuerligt med. Jag ifrågasatte om det ska behöva ta 700 timmar á 95 euro plus moms för att virusskydda datorerna. Jag har själv hållit på mycket med digitaliseringsfrågor, därför ansåg jag att det rörde sig om väldigt mycket pengar – skattebetalarnas pengar.
Fredrik Karlström ser ett behov av att stärka it-kompetensen i huset på bekostnad av inköpta konsulttjänster.
– System måste malla ihop och saker måste göras på rätt sätt, ett exempel är den nya studiestödsansökan som kan göras digital, men sedan skrivs ut i pdf-format och sparas i arkivskåp på den dyraste platsen i stan. Vi behöver tänka digitalisering hela vägen och införa ett e-arkiv.
Näringsministern menar att det är just ”dubbeljobb” av det här slaget som måste elimineras för att optimera den digitala satsningen.
– Åda har en viktig roll framöver och vi kan, bör och ska samordna mycket av it-verksamheten inom det offentliga samt göra saker bättre i framtiden. Men man måste få ifrågasätta vissa inslagna och gamla spår, jag tar mitt ämbete på allvar och vill göra det bästa jag kan.
Acceptera och gå vidare
Ägarstyrningen av Åda ligger på finansminister Torbjörn Eliassons (C) bord, Fredrik Karlström säger att regeringen är överens om vägen framåt.
– Vi vet vad vi behöver göra i förvaltningen och Torbjörn Eliasson och jag är överens om hur vi vill gå vidare.
Näringsministern säger också att hans huvudsakliga fokus inte har legat på Åda.
– Jag har snarare haft tankarna på den offentliga förvaltningens it-struktur i stort och inriktning för framtiden.
Han beklagar att den långa personliga relationen till Anders Wiklund har blivit lidande över den här frågan.
– Men jag har fått klä skott för ganska hårda ordalag som skjuter lite över målet. Han har valt att göra så här och han har tappat förtroendet för mig, det är något jag måste acceptera, släppa och gå vidare med.
Peter Pussinen