Fredrik Karlströms politiska agenda handlar egentligen om en sak: att få saker att hända. Under pandemin tog landskapsregeringen (LR) blixtsnabbt fram stödpaket för näringslivet. När fokus nu ligger på havsbaserad vindkraft är det ingen överraskning att Karlström är den som vill att saker ska ske snabbare.
Nu vill han att mer fokus ska läggas på affären vindkraft, att locka fler aktörer att bli intresserade – och att få i gång processerna rejält.
– Det är just det jag tycker att vi borde lägga mer energi på från den här förvaltningen, själva affärsplanen. Vi måste göra allt det andra också, men just den diskussionen måste vara högre upp på agendan. Hur maximerar vi nyttan för Åland, säger Fredrik Karlström.
– Det är klart det inte får gå för snabbt och att det är ett projekt som kommer att ta tid, det vet alla. Men det måste hela tiden finnas det där momentumet att vi tar ett steg till så att man känner att det är på gång.
Åland 4.0
Det tar inte lång stund innan näringsministern har förklarat hur stor potential han ser i vindkraften till sjöss. Han beskriver sjöfarten som det åländska näringslivet av modell 1.0, industrialiseringen som det andra steget och it-boomen runt millennieskiftet som det tredje.
– Så vad är nästa kliv? Vi har ingen stor framtid i att importera varor, förädla dem och exportera. I stället är det vindkraften som är 4.0, nästa starka ben för Åland att stå på. Vårt strategiska läge är optimalt, vår självstyrelse är optimal, vinden är optimal. Samtidigt som 80 procent av all energi i världen är fossil och måste fasas ut, säger han.
Han säger att han tidigare varit ”lite skeptisk”, men av den skepticismen finns inte mycket kvar.
– Jag kan tycka att om vi kan få i gång en ny industri på Åland så kommer det att hända saker kring den. Det kommer arbetsplatser, konsulter som flyger in kan leda till att vi behöver mer flyg, restauranger och hotell. Redan nu i och med att Ilmatar och OX2 är här så har det skapats 10–15 ganska högt betalda tjänster plus att de har besök hela tiden.
– Skulle vi tänka lite mer att vi inte behöver ha den stora masterplanen, alla kabeldragningar och exakt klart hur det ska bli i framtiden, utan att vi sätter igång lite så kommer saker att hända. Sedan kanske det visar sig på sikt att det blev något annat av det hela, säger Fredrik Karlström.
Kan gå Åland förbi
Näringsministern tror att det är kringeffekterna som kommer att göra störst skillnad på Åland när väl vindkraftsprojektet blir verklighet. Att kompetens flyttar till Åland för välbetalda jobb, vilket leder till att andra arbetsplatser skapas. Men samtidigt oroar han sig för att en för långsam behandling av frågan kan innebära att Åland missar chansen.
– Det är nu vårt momentum är, vårt tidsfönster i historien. Om fem-tio år har man investerat det man investerat i vindkraft, men då kommer det att finnas andra saker att lägga pengarna på. Men nu är det snabbaste sättet att få förnybar energi sol- och vindkraft, säger Fredrik Karlström.