Sedan åtminstone 2005 har införseln av narkotika till Åland ökat stadigt.
Helgens rekordbeslag av hasch och amfetamin var resultatet av ett långt samarbete mellan åländska och finska myndigheter.
Nu hoppas man att tillgången på narkotika på Åland stoppas upp. Åtminstone för en tid.
POLIS Tre personer häktade, totalt 60 misstänkta i utredningen, några kilo amfetamin och dubbelt så mycket hasch. Det är facit efter att fyra myndigheter fått arbeta ihop sig i lugn och ro. Ålands polismyndighet, centralkriminalpolisen, gränsbevakningen och tullen har arbetat sedan i höstas med att kartlägga inflödet av narkotika till Åland.
- Projektet startade efter sommaren 2009. Då kunde vi konstatera att det fanns relativt mycket amfetamin på Åland, och vi uppfattade att det krävdes ett större samarbete mellan olika myndigheter för att komma åt det, säger kommissarie Henrik Hagelberg, förundersökningsledare för polisens del i utredningen.
Men det krävdes tre förundersökningsledartitlar; en från varje myndighet. Teijo Ristola är förundersökningsledare för CKPs del och premiärlöjtnant Juri Jalava för gränsbevakningens del i utredningen.
Tre häktade hittills
Tre personer är häktade, en svensk och två ålänningar. Alla tre har överförts till Finland i väntan på åtal. Ett 60-tal personer är upptagna som misstänkta i utredningen hittills.
- Det är alltså det totala antalet misstänkta nu, och det handlar om saker som införsel, förmedling och försäljning. Sedan får utredningen visa vad syftet har varit, säger Henrik Hagelberg.
Den exakta mängden åtalet till slut kommer att handla om för de inblandade är också svårt att avgöra.
- Det är några kilo amfetamin och dubbelt så mycket hasch. Men man har ju använt drogerna också, så det är svårt att veta den totala mängden, säger Teijo Ristola.
Även om projektet drog igång efter förra sommaren har polisen sett en stadig ökning sedan 2005.
- Sedan vi drog igång operation "Rensa Åland" 2005 har vi fördubblat antalet anmälningar. I dag är vi uppe i 100 anmälningar per år. Men vi vet inte om ökningen beror på att vi har blivit bättre eller om tillgången har ökat, säger Hagelberg.
Kommer från Sverige
Så varifrån har narkotikan kommit? Från Sverige, är det enkla svaret. Nu är prover från tillslaget skickat till laboratorium, och där jämförs beslaget med andra beslag i Finland. Förhoppningsvis kan man matcha beslagen till olika ursprungsorter, något som kan hjälpa kollegor i andra länder att slå till mot fabrikerna.
Nu är arbetet i stort sett klart, och polisen på Åland och CKP kan fortsätta nysta i trådarna. Projektgruppen kan upplösas.
- Det här är ett projekt och ett projekt har en början och ett slut. Men vi har förstås ett dagligt samarbete ändå, säger Ristola.
- Vi har arbetat i den här andan tidigare, lägger Hagelberg till.
Åtal senast i juli
Även åklagarmyndigheten är med på ett hörn. De har informerats om arbetet, och är beredda på att förundersökningarna kommer att börja droppa in så småningom.
- Åtal ska väckas senast den 7 juli, säger Pekka Haverinen, utredare på CKP.
Nu gäller det att tiden räcker till. Henrik Hagelberg ler ansträngt.
- Vi har 50 öppna narkotikabrottsutredningar just nu. Så det är hårt arbete som gäller.
Insatsmässigt är alla inblandade mer än nöjda. Men det finns en baksida där 60 personer är misstänkta för mer eller mindre svåra narkotikabrott, något Teijo Ristola själv väljer att prata om efter pressmötet.
- Många är unga. Nu gäller det att det övriga samhället tar över och gör något bra av situationen. Om 40 av de här 60 kan tas om hand så att de slutar med droger så är det bra. Man ska komma ihåg att vi bara är en brandkår. Vi går in och släcker själva branden, men det återstår mycket arbete med de här människorna.
Fredrik Granlund