I början av maj gav landskapsregeringen tillstånd för skyddsjakt på maximalt sex havsörnar inom Natura 2000-området Lågskär. Som Ålandstidningen skrev i gårdagens tidning besvärade sig Ålands fågelskyddsförening och Birdlife Finland mot det beslutet.
Nu har Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) genom ett så kallat handläggningsbeslut meddelat att skyddsjakten inte får verkställas. HFD skriver att man meddelar sitt slutliga beslut i ärendet efter att man hört parterna.
Jesper Josefsson uttalade i gårdagens tidning att han inte trodde att skyddsjakten skulle påverkas av fågelföreningarnas besvär, eftersom de även besvärade sig mot ett liknade beslut förra året. Då stoppade inte HFD verkställandet av skyddsjakten i väntan på avgörandet, som förövrigt inte har kommit än.
”Ett slag mot demokratin”
Jesper Josefsson ser HFD:s beslut som tråkigt och lite sorgligt. Han säger att grunden för beslutet är att skydda ejderstammen.
– Skyddsjakten är en av få frågor som vi är helt politiskt eniga om. I varje fall har inget parti motsatt sig den.
Han nämner också medborgarinitiativet om att skydda sjöfågelstammen som skrevs under av 3.700 personer och som är det mest undertecknade initiativet någonsin på Åland.
– Det här känns nästan som ett slag mot demokratin, eftersom det finns ett så stort stöd lokalt.
Jesper Josefsson säger att landskapet fogar sig om skyddsjakten strider mot EU-direktiv eller lagstiftning.
– Men vi har varit i kontakt med EU-kommissionen, både i fjol och i år, och vi har inte stött på något hinder.
Starkt hotad
Nu måste landskapsregeringen antagligen vänta något år på att HFD avgör ärendet, säger han.
– Under tiden är det många ejderungar som plockas.
Enligt landskapsregeringens beslut om skyddsjakt på havsörn har ejderstammen minskat kraftigt. Den har nu status som starkt hotad i Finland. Ökad predation och låg produktivitet är två av de huvudsakliga orsakerna. ”Den enskilt viktigaste predatorn, särskilt i ytterskärgården där ejderstammens nedgång har varit som starkast, är havsörnen”, skriver landskapsregeringen.
Lågskär utgör artens viktigaste häckningsplats i landet och genom skyddsjakt där kan en stor del av stammen skyddas, menar man.
Havsörnens populationsstatus klassificeras både i Finland och i Europa som livskraftig och ökande, skriver landskapsregeringen.