Byggbranschens omsättning och lönesumma ökade med en respektive sex procent under fjolåret. Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub) räknar med en betydligt lägre omsättning i år jämfört med 2023. Lönesumman beräknas minska, men inte i lika stor omfattning som omsättningen. Sysselsättningsläget beräknas försvagas under året, enligt konjunkturbarometern.
Antalet bygglov ser ut att öka lite, men det är från historiskt låga nivåer. Enligt preliminära siffror från Statistikcentralen ökade kubikvolymen för beviljade bygglov med fyra procent år 2023 från året innan. Sett till kubikvolym uppmättes 2000-talets lägsta mängd beviljade bygglov under 2022, och fjolårets notering blir den näst lägsta sedan millennieskiftet. De låga bygglovsnivåerna i kombination med en kraftig ökning i färdiga byggnader under andra halvan av 2023 signalerar att aktiviteten inom branschen saktar in markant i år. Ett högt kostnadsläge och höga räntor håller tillbaka efterfrågan i branschen.
”Låter bekant”
Det här är en bild som låter bekant enligt Jonas Fyrqvist vid byggföretaget Premont.
– Det gäller inte bara här utan även i Finland och Sverige. Först kom pandemin som gjorde att det blev tryck i branschen då så många ville renovera och bygga nytt, vilket drev upp priserna. Sedan kom en galopperande inflation med höjda räntor och drog ned gardinen. Höga räntor gör folk försiktiga.
Han säger att det här inte är någon överraskning och att det är något som förutspåtts inom byggbranschen.
– För vår egen del är det tur att vi har KHS om- och tillbyggnad. Vi får bara hoppas på ett bättre ränteläge under den andra halvan av det här året.
Henri Kenttä är vd för Norahus och även han känner igen de mörka tongångarna i Åsubs konjunkturbarometer.
– Jag håller absolut med, det har varit lugnare en tid nu. Dessutom märker vi att det är problem med tillgång på tomter. Men den saken ska nog lösa sig med tiden. Det som oroar just nu är att kunderna har svårare att ta lån nu när räntorna är så höga, säger Henri Kenttä.