I våras kom Åsub med en dyster framtidsprognos för byggbranschen på Åland, där den förväntades bli den mest negativa av alla branscher. Scenariot ser till stora delar ut att bli verklighet.
Mikael Fagerlund är vd för byggföretaget Byggpartner Åland.
– Vi har haft ganska bra nu under hösten men vi ser att byggandet tvärdör till januari ungefär, efter det är det bara småprojekt. Det märks att alla håller igen, trots att det är nu det offentliga borde satsa, säger han.
Han menar att man nog klarar en tillfällig svacka men att det blir svårt över en längre tid.
– Det ser dystert ut och det är nog inte övergående på bara ett halvår. Problemet är bland annat att privatpersoner har svårare att få lån.
Jonas Lindberg är projektledare på Ålands bygg och han delar bilden.
– Vi ser inte alls några större byggen i framtiden och jag tror det kan ta till nästa höst innan vi ser något mer.
Han säger att man redan tvingats till en del permitteringar.
– Men det kan komma fler.
Sjunkande räntor
Micke Sundström vid GA-bygg säger att han helst inte vill måla upp så mörka scenarier i och med att de tenderar bli lite självuppfyllande profetior.
– För stunden har vi helt okej med jobb, ungefär fram till att vintern börjar. Men visst är det tuffa tider, det är inte bara att välja och vraka bland jobben. Det har varit en nedåtgående trend ett tag, även om det finns lite ljuspunkter så som att räntorna börjar komma ned nu.
Jonas Fyrqvist vid Premont säger att även de släppt viss inhyrd personal man haft. Han håller med om att tillgången på stora projekt är dålig.
– Det kan komma lite större projekt till våren men allt är osäkert. Ömsen kanske kan komma i gång med något, eventuellt Folkhälsan, men som sagt ingenting är säkert. Om det privata byggandet kommer igång tack vare att räntorna sjunker skulle det lätta upp situationen.
Få ritjobb för arkitekterna
Även arkitektkontoren märker av de tuffa tiderna.
– Vi har tvingats deltidspermittera vår personal, säger Micko Koskinen-Pahlman på MIRA arkitektstudio.
Micko Koskinen-Pahlman säger att aktiviteten i branschen är väldigt låg för tillfället.
– Vi har bara små projekt som sysselsätter oss. Har vi lite jobb så är det naturligtvis fler som drabbas, säger han och syftar på byggföretagen.
På MIRA arkitektstudio har man behövt deltidspermittera personalen.
– Det är trist, men så är det. Vi ser inga stora byggen framöver. Vi har bland annat ritat mycket lägenhetshus men några sådana finns inte heller i kikaren nu.
På Turing Ab är det lite positivare tonläge. Turing Ab utför VVS-projekteringar, beräkningar, kostnadskalkyler, kontrollantuppdrag och energiutredningar.
– För vår del var det mörkare för ett halvår sedan, men nu har våra beställare vaknat till och det har kommit in fler mindre projekt. Det är mycket funderingar och kalkyler som ger oss på konsultsidan jobb. Men rena ritjobb lyser med sin frånvaro. Man kan säga att det är mycket utredningar och lite rittimmar, säger Turings vd Tom Clemes.
Inga offentliga nybyggen på gång
Fastighetsverkets vd Stefan Rumander bekräftar att det inte finns några större nybyggen på gång från deras håll.
– Det är politikerna som beställer dem.
Stefan Rumander säger att det definitivt är dålig fart i branschen.
– Vi har planerade underhåll på våra fastigheter, men inga större byggprojekt. Till exempel ÅHS nybyggnadsprojekt som vi vet att kommer kan ligga fem-sex år fram i tiden. Vi ser på antalet anbud som vi bjuder ut att det kommer in fler än tidigare. De ligger ofta också nära varandra sett till summorna. Det indikerar att det är tufft, att byggföretagen verkligen vill ha jobben.