Landskapsregeringen (LR) inför nolltolerans mot gåvor och förmåner i samband med myndighetsfunktion. Nolltoleransen gäller såväl tjänstemän som den politiska landskapsregeringen.
– Nu är inte beloppet det väsentliga, det är i vilket sammanhang eventuella förmåner eller gåvor ges, säger förvaltningschef John Eriksson.
Utvecklingen inom rättsområdet har gjort att det behövs ett förtydligande av LR:s antikorruptionspolicy, säger han.
Man har ett öppet system inom landskapsförvaltningen där vem som helst av de anställda kan anmäla om man uppfattar eller får kännedom att det förekommit något som kan misstänkas vara korruption.
– Under år 2023 har vi inte fått någon information eller anmälningar om korruption, säger John Eriksson.
Han säger att det inte heller förekommit något som lett till straffrättsliga åtgärder ”på årtionden” inom landskapsförvaltningen.
Misstanke om svågerpolitik
En annan orsak till att man förtydligar antikorruptionspolicyn är den tillitsstudie som Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub) gjorde hösten 2022 som visar att det finns en uppfattning bland ålänningar att korruption förekommer, trots att korruptionsnivån på Åland är låg.
Faktarutans rubrikvrr
• Att ge, begära eller ta emot mutor för att utföra tjänster.
• Att utnyttja sin tjänsteställning för att uppnå otillbörlig för egen eller annans vinning.
• Att besluta i ärenden där en tjänsteman eller en närstående har personliga intressen (jäv).
• Favorisering.
• Hot och tvång genom våld.
• Missbruk av konfidentiell information.
• Förvanskning av fakta.
• Olaglig uppföljning och övervakning.
• Att kringgå lagar och bestämmelser.
• Att försumma skyldigheter och fördröja ärenden.
• Att använda orättvisa och osakliga metoder mot anställda.
Källa: LR:s antikorruptionspolicy.
– Det intressanta är att allmänheten inte tror att det förekommer regelrätta förmåner och mutor. Men det finns en uppfattning, speciellt kopplad till de politiska beslutsfattarna, att man gynnar sina nära och kära eller personer man har olika förbindelser till, så kallad svågerpolitik, säger John Eriksson.
5digheter kan ifrågasättas har man nu också lyft in landskapsregeringens jävsregler i policyn. Uppföljningen sker enligt det anmälningssystem som nämns ovan.
Men det förutsätter att någon anmäler?
– Ja, men det finns även möjlighet att pröva alla beslut som fattas inom förvaltningen genom till exempel besvär. Och det är väldigt få beslut som leder till någon form av besvär eller rättsprocess generellt och än mindre kopplat till jäv eller svågerpolitik. Under mina fyra år har inte ett enda fall förekommit där till exempel jäv skulle ha lett till att ett beslut upphävs eller till en straffrättslig process.
Hurdana situationer kan man som tjänsteman eller politiker hamna i som kan bli tvivelaktiga?
– Det finns ett typexempel: det finns inget som heter gratis lunch eller middag. Är det en lunch med privata aktörer i samband med myndighetsrollen så betalar man själv eller begär faktura. Beloppet spelar ingen roll. Man tar inte emot förmåner eller gåvor när man är i sin myndighets- eller tillsynsfunktion eller som upphandlare eller något annat.