Även om augusti för med sig ett något lägre tempo på turistfronten, är det full fart på servicen vid Äventyrsgolfens restaurang när Ålandstidningen kommer på besök.
Olli Lukkari är lite förvånad över vår närvaro och säger att han inte var beredd på en intervju.
– Men vi kör, jag ska bara ordna en avlösare i kassan, säger han med ett leende.
Han hörde först talas om Nordjobb under sin gymnasieutbildning och har sedan dess många gånger tänkt att det vore roligt att pröva på.
– Och eftersom sommarjobben är få i Helsingfors i år, bestämde jag mig för att söka.
Efter det gick allting snabbt, så snabbt att han inte riktigt trodde det var sant.
– På bara några dagar gick jag från att vara arbetslös till att ha en anställning och en bostad på Åland.
För att ta sig runt i Mariehamn har han fått hyra en cykel från Nordjobb.
Vilka förväntningar hade du på Åland och hur står sig verkligheten i jämförelse?
– Jag vet inte riktigt vad jag väntade mig, men jag har lärt mig många saker. Exempelvis är det nog inte så allmänt känt i Finland att de flesta skolelever här har läst finska i åtminstone två år. Det trodde inte jag, säger han och fortsätter:
– I övrigt är Mariehamn lite mindre och gemytligare än jag hade trott, men väldigt fredligt och trivsamt.
Utvecklar sin svenska
Under sin tid på Åland har han lärt känna många nya vänner, såväl andra nordjobbare som ålänningar.
– Dessutom har jag en Tinderträff i kväll, säger han med ett skratt.
Vad har du sysselsatt dig med på din fritid?
– Cyklat omkring i Mariehamn och sett olika ställen. En dag gick också hela nordjobbgänget en naturvandringsstig i Hammarland.
Hur mycket svenska kunde du när du kom och har de kunskaperna utvecklats under din tid här?
– Jag hade lång svenska i gymnasiet, men den är lite rostig då jag inte har använt den på över tio år. Nu känner jag att jag är lite bekvämare med språket igen, och mina kolleger har varit väldigt hjälpsamma.
Den största skillnaden, enligt Olli Lukkari, mellan Helsingforsare och ålänningar, är nog att här verkar man använda bilen eller ta en taxi i mycket högre utsträckning.
– Även om man bara ska ta sig en kort sträcka i stan. Och så är det mer idylliskt här, folk känner varandra och det verkar råda en skön stämning bland människor.
När hans fem veckors arbete är över, ska han återvända till Helsingfors och det sista årets studier till specialklasslärare.
Kan du tänka dig att återvända till Åland?
– Det tror jag nog, nu undrar man ju varför man inte har kommit hit tidigare. Det är både billigt och går snabbt att resa hit.
Friskt nytt perspektiv
Restaurangchefen Aleksander Hägerstrand är Olli Lukkaris närmaste förman och han är väldigt nöjd både med arrangemanget från Nordjobb och med det utförda arbetet så långt.
– Vi har haft nordjobbare förut och det är alltid trevligt att få in nytt folk med perspektiv från andra ställen än Åland.
Hur har säsongen sett ut med pandemin i åtanke?
– Vi är positivt överraskade, vi förberedde oss på en lugnare säsong men fick ta in extra hjälp när det kom så många turister från Finland.
Finns det något du skulle vilja tipsa Nordjobb om för att ytterligare förbättra möjligheterna för dem som söker sig dit?
– Egentligen inte, det fungerar väldigt bra. Allt har flutit på väldigt smidigt och det är nog viktigt för unga människor som åker till ett nytt ställe för att jobba.
Nya hungriga matgäster och spelsugna äventyrsgolfare droppar in en efter en, Ålandstidningen tackar för sig och Olli Lukkari tar åter en gång, med ett brett leende, emot ett nytt turistsällskap.
Peter Pussinen