Några av de smittade äldre bor på Trobergshemmet, men det förekommer fall även inom andra enheter.
– Just nu (tisdag eftermiddag, reds. anm.) handlar det om sju klienter, säger äldreomsorgschefen Evelina Grandell Rosenlund.
Förra veckan uppstod några sjukdomsfall bland personalen. I början av den här veckan upptäcktes smitta bland klienterna. Äldreomsorgen har varit förberedd på scenariot.
– Det var inte oväntat. Hela samhället och alla verksamheter påverkas, efter julhelgen förstod vi att smittspridningen kunde ta fart.
Hur smittan har tagit sig in bland de äldre är omöjligt att svara på, säger Evelina Grandell Rosenlund.
– När det gäller personalen har vi strikta rutiner för hur man ska bete sig och noggranna hygienrutiner. Vi har mycket besökare också. Det går inte att spåra.
Avstå från besök
Man följer handlingsplanerna från Ålands hälso- och sjukvård och landskapsregeringen.
– Varje dag börjar med en avstämning där vi går igenom hur många smittade som finns på olika ställen. Vi jobbar nära smittspårningen och är i ständig kontakt med smittskyddsläkaren. Vi samarbetar så mycket det bara går för att kontrollera läget, säger Evelina Grandell Rosenlund.
Hur skyddas övriga boende?
– Regeln är att arbeta med så tydliga rutiner som möjligt och att ha bara vissa personer som ingår i ett team runt en klient. Men det finns ett dilemma med personalbrist, och vad gör man då? Är smittan hög bland personalen kan det leda till ett moment 22, det har man sett även i övriga delar av världen. Vi försöker hela tiden ligga steget före när det gäller personalplanering.
Hur ser personalsituationen ut just nu?
– Hittills har vi klarat oss, men nu börjar det bli ett ansträngt läge. Många ställer upp, det är ett fantastiskt gäng.
Vad kan anhöriga göra för att underlätta situationen inom äldreomsorgen?
– Ju färre personer som vistas på boenden under smittspridningsfasen desto bättre. Vi avråder från besök under den närmaste tiden, bara för att få kontroll över situationen. Tänk till, det är ett otroligt känsligt läge just nu. Det är en tillfällig period och det kommer att gå över. Men om det finns väldigt särskilda skäl att besöka någon får man naturligtvis göra det. Staden försöker också reda ut möjligheten till digitala besök. Om man som anhörig känner sig orolig är man alltid välkommen att kontakta oss så att vi kan berätta om läget.
Har alla boende fått sin tredje vaccindos? Om inte, varför?
– Det kan finnas olika orsaker att man inte har fått sin tredje dos. Till exempel det aktuella medicinska tillståndet, eller att det inte hunnit gå ett visst antal månader mellan vaccineringarna. Vi får mer information om det inom kort.
Just nu ligger äldreomsorgens fokus på att hantera pandemisituationen.
– Allt som handlar om kvalitet och utveckling får komma i andra hand. Men vi tar en dag i taget och försöker jobba så systematiskt som möjligt. Vi gör vårt bästa, säger Evelina Grandell Rosenlund.